Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

21. 07. 2022. 09:15 2

REM blag prema medijima koji arogantno krše zakone

"Elektronska medijska scena u Srbiji je haotična, čemu u velikoj meri doprinosi i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) svojim blagim pristupom arogantnom kršenju zakona komercijalnih pružalaca medijskih usluga", izjavila je članica Saveta REM-a Judita Popović.

- Sa druge strane javni servisi su bezlični i anestezirani, zaboravljajući koja je zapravo njihova uloga u društvu - dodala je Popović u intervjuu za nedeljnik Vreme.

Kako je objasnila, REM je po Ustavu i zakonu samostalno i nezavisno telo, ali je za obavljanje svoje nadležnosti odgovoran Skupštini Srbije, čime se, po njenim rečima, ta nezavisnost dovodi u pitanje.

- Upravo ova dvojnost faktičkog statusa REM-a je za mene najveća senzacija kao insajdera, jer, ma koliko stručne službe obavile dobar posao, na kraju vladajuća politika kroz institut Saveta REM-a donosi odluke, zbog čega su kritike često opravdane - kazala je Popović.

Naglasila je da je sama ideja postojanja Regulatora sa jasno definisanom ulogom dobra i u javnom interesu, ali da je samo pitanje koliko je slobode u radu "regulator Regulatora" spreman da mu dozvoli.

- REM je taman toliko samostalan i nezavistan koliko su to zakonodavna, izvršna i pravosudna vlast. Ako Narodna skupština svoj rad podredjuje potrebama vlade, ako vlada osluškuje koje su želje predsednika Republike, i ako je pravosuđe saglasno sa tabloidnim optuženjima i suđenjima uz gromoglasnu tišinu sudija i tužilaca, onda je iluzorno očekivati da REM bude lučonoša ideje odgovornog rada u korist javnosti - istakla je Popović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati