Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

21. 07. 2022. 09:15 2

REM blag prema medijima koji arogantno krše zakone

"Elektronska medijska scena u Srbiji je haotična, čemu u velikoj meri doprinosi i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) svojim blagim pristupom arogantnom kršenju zakona komercijalnih pružalaca medijskih usluga", izjavila je članica Saveta REM-a Judita Popović.

- Sa druge strane javni servisi su bezlični i anestezirani, zaboravljajući koja je zapravo njihova uloga u društvu - dodala je Popović u intervjuu za nedeljnik Vreme.

Kako je objasnila, REM je po Ustavu i zakonu samostalno i nezavisno telo, ali je za obavljanje svoje nadležnosti odgovoran Skupštini Srbije, čime se, po njenim rečima, ta nezavisnost dovodi u pitanje.

- Upravo ova dvojnost faktičkog statusa REM-a je za mene najveća senzacija kao insajdera, jer, ma koliko stručne službe obavile dobar posao, na kraju vladajuća politika kroz institut Saveta REM-a donosi odluke, zbog čega su kritike često opravdane - kazala je Popović.

Naglasila je da je sama ideja postojanja Regulatora sa jasno definisanom ulogom dobra i u javnom interesu, ali da je samo pitanje koliko je slobode u radu "regulator Regulatora" spreman da mu dozvoli.

- REM je taman toliko samostalan i nezavistan koliko su to zakonodavna, izvršna i pravosudna vlast. Ako Narodna skupština svoj rad podredjuje potrebama vlade, ako vlada osluškuje koje su želje predsednika Republike, i ako je pravosuđe saglasno sa tabloidnim optuženjima i suđenjima uz gromoglasnu tišinu sudija i tužilaca, onda je iluzorno očekivati da REM bude lučonoša ideje odgovornog rada u korist javnosti - istakla je Popović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Hoće li vlast ispuniti zahteve poljoprivrednicima?

Rezultati

Video dana

Terminator