Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

01. 07. 2022. 19:30 2

Radnici Fijata hteli u Slovačku - dobili otpremnine

Poslednjeg dana juna, pored 492 radnika kragujevačkog Fijata koji su dobili otpremnine jer su odbili da idu na rad od dve godine u Stelantisove fabrike automobila u inostranstvu, otpremnine je dobilo još najmanje šestoro radnika koji su se prijavili za rad u Slovačkoj, saznaje N1 od radnika i sindikalista.

- Ja sam prevaren od kompanije Stelantis-Fijat. Nisam jedini koji je prevaren. Prijavio sam se za rad u inostranstvu 6. juna 2022. Juče, 30. juna uplaćena mi je otpremnina kao tehnološkom višku. Kada sam otišao u kompaniju, niko ništa nije znao da objasni. Pobunio sam se da mi objasne, u medijima je bilo da, ko se prijavi taj ide i nakon toga mu je zagarantovan posao u FCA. Novi direktor kompanije Jovica (Jovanović) mi je odgovorio da mnogo slušam televiziju i mnogo verujem državi i da slobodno mogu da ih tužim. Ponavljam, nisam jedini slučaj. Ja sam hteo da sačuvam svoj posao i prihvatio i na dve godine da idem i budem odvojen od porodice - kaže za N1 radnik Ivan Radomirović.

Radomirović dodaje da je "loše ocenjen od menadžmenta", a on ističe da "četiri godine nije bio ni dan na bolovanju".
- Onda su mi rekli da se ukida operacija na montažnoj traci, koju sam radio. Rekao sam dajte mi drugu operaciju, to mi je rekao ovaj najnoviji direktror Fijata Jovica. Rekao mi je da on nema šta meni da objašnjava i da tužim fabriku, ako hoću - zaključuje Radomirović.

U Samostalnom sindikata Fijata potvrđuju saznanja N1 i kažu da rade na nalaženju rešenja.

- Grupa radnika koja nije pokazala interesovanje za rad u inostranstvu dobila je otpremnine. Oni još nisu dobili rešenja o prestanku rada u kompaniji. Za sada imamo šestoro radnika koji su hteli u inostranstvu a dobili su otpremnine. Moguće je da je neko od njih slabo ocenjen od strane menadžera. Kompanije i dalje nema kriterijume ocenjivanja radnika. Paradoks je da su ljudi pokazali želju da rade u inostranstvu, a dobili su otpremnine. Ako su zaista loše ocenjeni, mi tu teško šta možemo da uradimo - rekao je za Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata Fijata u Kragujevcu.

Đorđević zaključuje da je "u kontaktu sa Vladom Srbije i da će sindikat tim povodom otići u ponedeljak u Beograd".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati