Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN/Milan Ćulibrk ]

01. 07. 2022. 16:53 14

Kako je država na Energoprojektu izgubila 37 miliona evra

Pre pet godina svoj udeo u nekadašnjem građevinskom gigantu Srbija je mogla da proda za 5,5 milijardi dinara, a danas on ne vredi ni 1,2 milijarde, jer je u međuvremenu većinski vlasnik tržišnu vrednost kompanije oborio toliko da ceo Energoprojekt sada vredi 20 odsto manje nego što je država onomad mogla da dobije za svojih 33,58 odsto akcija. Hoće li iko odgovarati za to što je država još jednom ostala kraćih rukava.

Svaku od 3,67 miliona akcija u Energoprojekt Holdingu država Srbija mogla je u julu 2017. da proda kompaniji Napred i sa njom povezanim firmama u vlasništvu Dobroslava Bojovića za 1.501 dinar. Ili ceo "paket" za više od 5,5 milijardi dinara. Mogla je, ali nije. Uz to, niko u Vladi Srbije ni prstom nije mrdnuo da spreči "neprijateljsko" preuzimanje, koje je uzgred bilo začinjeno i kršenjem zakona. Pet godina kasnije, iako u međuvremenu nije prodala nijednu od 33,58 odsto akcija Energoprojekta sa pravom glasa, vrednost državnog paketa srozala se na 1,17 milijardi dinara, jer se poslednji put ovim deonicama na Beogradskoj berzi trgovalo 6. juna po ceni od 320 dinara.

Zbog niza loših odluka i pogrešnih procena država je izgubila više od 4,3 milijarde dinara ili skoro 37 miliona evra, ali je malo verovatno da će iko ikada za to odgovarati. Na stranu što je novi gazda, koji je u septembru 2021. postao i generalni direktor, tržišnu vrednost firme oborio sa 140 na ispod 30 miliona evra, tako da cela danas vredi 20 odsto manje nego što je Srbija 2017. mogla da dobije za svojih 33,58 odsto akcija.

Nadležni teško da mogu da se pravdaju da su bili "neobavešteni", jer je član Nadzornog odbora Energoprojekta i Dragan Ugrčić, pomoćnik ministra privrede, bivši direktor Odeljenja za saradnju sa Vladom Srbije u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika i v. d. direktora Agencije za privatizaciju. Istine radi, imala je država svog člana i u Nadzornom odboru Fijat Кrajsler automobilima Srbija (i u toj kompaniji je država vlasnik trećine akcija), Gojka Stanivukovića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija, pa je opet ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila da Vlada nije znala da Stelantis planira da otpusti 1.500 od oko 2.000 zaposlenih u Кragujevcu, iako mu je samo desetak dana ranije iz budžeta dala novu subvenciju od 48 miliona evra.

- Šta reći, ono što nisu uspele sankcije i ratovi da unište, postupno uspeva da uradi novi većinski vlasnik. Od devet zavisnih društava sistema Energoprojekt, dva su već ugašena, dok ostala čekaju svoj red. Energoprojekt Garant je prinudno prodat po nalogu NBS zbog negativne ocene poslovne reputacije g. Bojovića i s njim povezanih lica, načina upravljanja rizicima i nedovoljno jasnih činjenica vezanih za izvore finansijskih sredstava za sticanje akcija. Energoprojekt Energodata je pripojena Holdingu, a decenijama jedno od najprofitabilnijih društava, Energoprojekt Oprema, svelo se na nekoliko zaposlenih i gotovo da nema poslovnih aktivnosti vrednih pomena. Od četiri društva koja se bave projektovanjem, osim Energoprojekt Entela, koje i dalje ostvaruje vrlo dobre poslovne rezultate, jer jedino u njemu novi većinski vlasnik nije instalirao svoje ljude, ostala tri se bore za opstanak, dok im većinski vlasnik stalno naređuje da smanjuju broj zaposlenih i plate. Situacija u Visokogradnji i Niskogradnji je poražavajuće loša, nema novih ugovora, brojno stanje zaposlenih teži istorijskom minimumu, a na nekoliko preostalih tekućih ugovora investitori nemaju lepih reči za rad Energoprojekta, koji ne plaća svoje podizvođače, a radovi na svim projektima kasne. Кuburi i sa kadrovima jer svi napuštaju "brod koji tone". Tužno i žalosno - konstatuje za NIN Vladimir Milovanović, generalni direktor Energoprojekta od oktobra 2010. do septembra 2017.
On podseća da "neprijateljsko" preuzimanje nisu sprečile ni sudske tužbe, ni jednoglasno negativno mišljenje tadašnjeg Nadzornog odbora, čijeg je predsednika i jednog člana predložila država, koja je i dalje vlasnik trećine Energoprojekta. Ne čudi ga, kaže, ni to što je na platnom spisku 1.500 manje zaposlenih nego što ih je pre pet godina bilo.

- Mnogi od njih brzo su uvideli da je budućnost pod komandom novog vlasnika neizvesna, dok je znatan broj zaposlenih oteran kao tehnološki višak ili nateran da ode malom platom. Još malo da se upropasti šta je ostalo, pa će novi vlasnik samostalno raspolagati imovinom Energoprojekta u zemlji i inostranstvu vrednom više stotina miliona evra. Većinski vlasnik, sa svojim `nevidljivim` investitorima, tako će se dočepati ogromnog kapitala Energoprojekta u zemlji i inostranstvu, stvaranog generacijama tokom 70 godina postojanja. Za malo uloženog novca i mnogo zloupotreba! Ostaće samo sećanje da je bio jednom jedan Energoprojekt, čije su ime i državu (Jugoslaviju, a potom i Srbiju) proslavili vrsni srpski stručnjaci i neimari koji su projektovali i gradili sve, od "igle do lokomotive". Nekada bilo, sada se prepričava - navodi Milovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati