Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

01. 07. 2022. 06:00 0

Na ovome država godišnje gubi 260 miliona dinara

Na preknjižavanje pogrešno uplaćenih poreza i doprinosa država i preduzetnici gube više od 260 miliona dinara, pokazala je nova analiza sprovedena u okviru programa StarTech za podršku inovacijama i digitalnoj transformaciji privrede Srbije. Svaki zahtev za preknjižavanje u proseku znači trošak od 5.280 dinara i iziskuje angažman službenika Poreske uprave koji moraju da uporede uplate i dugovanja, donesu rešenje i obave knjiženje.

Uvođenje objedinjene uplate odnosno jedinstvenog računa smanjilo bi broj uplata i do četiri puta, što bi preduzetnicima olakšalo poslovanje i značajno smanjilo administrativne troškove.

Najviše uplata obave dve grupe preduzetnika – paušalci i preduzetnici koji vode poslovne knjige, ali sebi ne isplaćuju ličnu zaradu (gotovo 9,2 miliona) – a postojeća procedura im nameće da obaveze uplaćuju na čak četiri računa. Ukoliko žele da sebi uplaćuju i beneficirani staž imaju i dodatni, peti račun.

Više od 250.000 preduzetnika u Srbiji godišnje obave čak 10,7 miliona plaćanja ka državi na ime poreza i doprinosa. Preporuka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je uspostavljanje uplate na jedan umesto četiri računa, čime bi se ne samo uštedelo vreme i novac za radnju koju preduzetnik obavlja svakog meseca, već bi se smanjio prostor za greške, piše Biznis.rs.
- U 2021. godini, Poreskoj upravi je podneto 50.000 zahteva za preknjižavanje što je u odnosu na 10,7 miliona uplata manje od pet odsto, ali kada to posmatramo u odnosu na broj preduzetnika, vidimo da na 10 preduzetnika imamo dva zahteva za preknjižavanje - kaže potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju i partner u kompaniji KPMG Igor Lončarević.

On dodaje da u prilog ideji za uvođenje objedinjene uplate ide i to što ne zahteva promene zakona već samo izmenu pravilnika kojim bi bio uveden jedinstveni račun dok bi Poreska Uprava i Uprava za trezor protokolom uredili preusmeravanje sredstava pojedinačnim institucijama.

- Jedinstveni račun bi koristili paušalci i preduzetnici koji ne isplaćuju sebi zaradu dok bi preduzetnici sa ličnom zaradom na ovaj račun uplaćivali porez, a na drugi ostale obaveze. Prema podacima Poreske uprave za prošlu godinu, preduzetnika sa isplatom lične zarade je 63.686, a ostalih preduzetnika 67.258 - navodi Lončarević.

Prednosti isplate lične zarade

Poslovni konsultant iz agencije TYB Consulting, Milica Trifunović kaže za Biznis.rs da postoji nekoliko prednosti opredeljenja za isplatu lične zarade.
- Prednosti su u tome što se na kraju godine plaća porez na prihod od samostalne delatnosti u iznosu od 10 odsto, u odnosu na preduzetnika koji se nije opredelio za isplatu lične zarade koji plaća oko 46 odsto poreza i doprinosa na ostvareni neto rezultat. Takođe, ovo je isplativ model za delatnosti koje se odlikuju visokim neto rezultatom - objašnjava Trifunović.

Ona dodaje da preduzetnik koji isplaćuje sebi ličnu zaradu ima pravo da raspolaže novčanim sredstvima na osnovu ostvarene dobiti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Rezultati

Video dana

Patkonaut