24. 06. 2022. 09:17 2

Zbog „helikopterskog novca“, Srbija krizu dočekuje sa 2 milijarde evra manje

Resorni odbor Demokratske stranke za privredu još je 2020. godine upozoravao na negativne posledice „helikopterskog novca“ i efekte koje bi mogao da ima na inflaciju, a samim tim i životni standard građana. U to vreme se režim Aleksandra Vučića hvalio da sličan pristup oporavku iz krize imaju i Sjedinjene Američke Države, gde je u međuvremenu postignut konsenzus da je upravo ovakav pristup doveo do najveće inflacije u poslednjih 40 godina - stoji u saopštenju.

Dalje se navodi:

Situacija u Srbiji nije značajno drugačija. Dok Narodna banka Srbije tvrdi da je kod nas inflacija „uvezena“ i posledica faktora na koje nismo mogli da utičemo, nema sumnje da je kriza mogla biti umanjena samo da vlasti nisu primenjivale populistički pristup rešavanju ozbiljnih problema. Na osnovu analize Fiskalnog saveta, čak 2 milijarde evra našeg novca je potraćeno jer nisu postojali principi pri davanju pomoći za oporavak privrede. Kao posledica toga, dolazeću krizu ćemo dočekati sa 2 milijarde evra manje, odnosno, sa 2 milijarde evra duga više.

Resorni odbor Demokratske stranke za privredu upozorava da suština problema leži u tome što ne možemo da se oslonimo na to da vlast zna šta radi. To je posebno zastrašujuće imajući potencijalnu dolazeću recesiju u vidu. Kada režim najavi rast plata i penzija od 18%, uz neefikasan i preveliki javni sektor, jasno je da bi jedino čudo moglo da nas spasi od spirale rasta cena i plata, kao i njihovih destruktivnih posledica po privredu - piše na kraju saopštenja Demokratske stranke.

Svakodnevica

Zoran Živković [17.08.2022.]

Hoće li vlast ispuniti zahteve poljoprivrednicima?

Majstore, automobil ispušta čudne zvukove