Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 06. 2022. 09:17 2

Zbog „helikopterskog novca“, Srbija krizu dočekuje sa 2 milijarde evra manje

Resorni odbor Demokratske stranke za privredu još je 2020. godine upozoravao na negativne posledice „helikopterskog novca“ i efekte koje bi mogao da ima na inflaciju, a samim tim i životni standard građana. U to vreme se režim Aleksandra Vučića hvalio da sličan pristup oporavku iz krize imaju i Sjedinjene Američke Države, gde je u međuvremenu postignut konsenzus da je upravo ovakav pristup doveo do najveće inflacije u poslednjih 40 godina - stoji u saopštenju.

Dalje se navodi:

Situacija u Srbiji nije značajno drugačija. Dok Narodna banka Srbije tvrdi da je kod nas inflacija „uvezena“ i posledica faktora na koje nismo mogli da utičemo, nema sumnje da je kriza mogla biti umanjena samo da vlasti nisu primenjivale populistički pristup rešavanju ozbiljnih problema. Na osnovu analize Fiskalnog saveta, čak 2 milijarde evra našeg novca je potraćeno jer nisu postojali principi pri davanju pomoći za oporavak privrede. Kao posledica toga, dolazeću krizu ćemo dočekati sa 2 milijarde evra manje, odnosno, sa 2 milijarde evra duga više.

Resorni odbor Demokratske stranke za privredu upozorava da suština problema leži u tome što ne možemo da se oslonimo na to da vlast zna šta radi. To je posebno zastrašujuće imajući potencijalnu dolazeću recesiju u vidu. Kada režim najavi rast plata i penzija od 18%, uz neefikasan i preveliki javni sektor, jasno je da bi jedino čudo moglo da nas spasi od spirale rasta cena i plata, kao i njihovih destruktivnih posledica po privredu - piše na kraju saopštenja Demokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati