Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 06. 2022. 09:43 15

Pismo sindikata RGZ Tomi Moni: Upozorili smo vas...

"Poštovani gospodine ministre, obraćamo Vam se u situaciji kada je Republički geodetski zavod u vanrednom stanju, a katastar u stanju kliničke smrti. Navodni hakerski napad je doveo do zaključavanja baza u Republičkom geodetskom zavodu čime je onemogućen bilo kakav rad u katastrima širom Republike Srbije", navodi se u otvorenom pismu tri sindikata RGZ-a, a koje prenosimo u celosti.

"Informacije koje su tim povodom izašle u javnost su više nego zbunjujuće posebno za nas zaposlene u Republičkom geodetskom zavodu. Ono što je zadesilo Republički geodetski zavod za nas u sindikatima RGZ-a nije neočekivano.

Kao što dobro znate, u više navrata smo i Vas kao i Vašu prethodnicu Zoranu Mihajlović upozorili da se u RGZ-u dešavaju veoma čudne radnje. Od sprovođenja tendera, netransparetnih javnih nabavki, puštanja u rad novih softvera, bahatog rukovođenja ljudskim resursima, nestručne i zakonski neusklađene sistematizacije radnih mesta, šikaniranja zaposlenih, zloupotrebe konkursa za prijem novih službenika, nekontrolisanog odliva stručnog kadra do korišćenja državnih resursa u cilju marketinga i lične promocije rukovodilaca RGZ-a zadnjih sedam godina sve je sporno.

Pokušaj transformacije RGZ–a u 2018. iz državnog organa u privredno društvo sa ograničenom odgovornošću je u toku štrajka zaposlenih bio onemogućen, ali je izgleda i dalje aktuelan u mislima autora tog projekta. Kako bi danas izgledao katastar usred hakerskog napada da je poluprivatizovan? Ko bi to garantovao bezbednost podataka o vlasništvu nad nepokretnostima.

Gospodine Momiroviću, od Vas kao funkcionera u čijoj je nadležnosti nadzor nad radom RGZ-a očekujemo da izađete u javnost sa svim pojedinostima o trenutnom stanju u ovoj instituciji. Izjava koju ste nedavno dali veoma podseća na izjave koje su iznete od neovlašćenih predstavnika RGZ-a.

Da li je normalno da niko od rukovodstva RGZ-a ne izađe u javnost i pruži nedvosmislene i konkretne odgovore? Ili to treba da rade sindikati? Ko je nadležan i pozvan da službenicima u RGZ-u pruži informacije i da instrukcije o postupanju u periodu dok im je onemogućen bilo kakav rad? Šta rade ovih 10 dana direktor i njegovih sedam v.d. pomoćnika direktora? Ko je na kraju nadležan da pokrene ispitivanje eventualne odgovornosti zbog nastale situacije? Ili smatrate da je dovoljno okriviti NN počinioca.

Posebno nas zanima odgovor na pitanje da li je korišćenje softvera HONESTY u skladu sa zakonom o državnim službenicima. Da li se takav vid kontrole koristi i Vašem ministarstvu ili u bilo kojem državnom organu? Da li je moguće da ovakav eksterni softver kompromituje sigurnost i utiče na bezbednost sistema u RGZ-u?

Na žalost, stanje u RGZ-u pre ovoga je ukazivalo da će se nešto slično dogoditi o čemu postoje i brojni dopisi u kojima smo Vas na to upozorili. Zašto nije postupljeno po našim prijavama i sprovedena kontrola donetih odluka rukovodstva RGZ- a? Koji su to razlozi važniji od interesa države i njenih građana i nas državnih službenika?

Na kraju ako imate bilo kakve sumnje u istinitost naših navoda možemo Vam ih i dokumentovati uz svedočenje priznatih stručnjaka iz RGZ-a i van njega", navodi se u otvorenom pismu ministru saobraćaja, građevine i infrastrukture Tomislavu Momiroviću koje su uputila tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda - Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat Nezavisnost i Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati