Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

27. 05. 2022. 20:21 3

"Država izabrala najgore rešenje za problem sa šećerom"

Ekonomista i programski diretkor istraživačke jednice LIBEK-a Mihailo Gajić ocenio je u Danu uživo TV N1 da je za nestašice šećera odgovorna država, jer je ograničila cene osnovnih životnih namirnica što je, po njegovom mišljenju, bilo najgore moguće rešenje.

Gajić je podsetio da su svi ekonomisti, kada je Vlada ograničila cene osnovnih životnih namirnica, rekli da to nije dobra mera i da će ona dovesti do racionalisanja, ne samo u proizvodnji, nego i u trgovini.

- Ako mi se ne isplati da prodajem proizvod po toj ceni, jer me više košta da ga proizvedem, jednostavno ga više neće biti. Ograničavanje cena je glavni razlog zašto se suočavamo sa nestašicama - poručio je Gajić za N1.

Da cene nisu bile ograničene, dodao je Gajić, danas bismo u prodavnicama imali i šećera i ulja, ali bi njihova cena bila veća.

Upitan o tome kako bi to poskupljenje podneli građani sa najnižim primanjima, gost Dana uživo je rekao da im se moglo pomoći "na suptilniji način", npr. povećanjem iznosa socijalne pomoći ili isplatom novčane pomoći za nezaposlene i one sa niskim primanjima i niskim penzijama.

Država je, kako je istakao, međutim, izabrala najgore moguće rešenje problema sa šećerom time što je ograničala cene.

Gajić je kritikovao i odluku Vlade o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata, ističući da su domaći proizvođači, usled povećanje potražnje na svetskom tržištu, imali dobru priliku da zarade na izvozu. Umesto zabrane, dodao je Gajić, trebalo je videti koji je problem sa Srbijašumama, odnosno zašto to javno preduzeće nije ispunilo svoje poslovne obaveze prema proizvođačima peleta.

Govoreći o optimističnim prognozama da bi inflacija mogla da se stabilizuje do kraja godina, ali i pesimističnim da bi svetska ekonomija mogla da sklizne u recesiju, Gajić je rekao da je nezahvalno davati takve procene, naročito što u ovom trenutku na globalnu privredu ne utiču samo ekonomski faktori, već i politički, poput rata u Ukrajini ili restriktivne politike Kine u borbi sa koronavirusom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati