Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

25. 05. 2022. 16:50 1

"Mediji više nisu u rukama države, već SNS-a"

Novinar Nedim Sejdinović izjavio je za portal N1, povodom promene vlasnika "Politike", da je u pitanju potvrda da je medijska tranzicija u Srbiji uspešno okončana. "Mediji više nisu u rukama države nego u vlasništvu SNS-a i njenih tajkuna i tajkunčića", istakao je on.

Kako kaže, novinari u tim medijima se ne žale, jer imaju redovnu platu, koja i dalje dolazi od države, doduše posredno.

- Ne mogu da se bave svojim poslom, već pišu komunalne izveštaje i veličaju vlast, ali im je to manje važno. Beskrajno sam tužan jer sam živeo u uverenju da se sve neće ovako banalno i tragično završiti. Ogromna greška i glupost - naveo je Sejdinović.

Podsetimo, biznismen Miroslav Bogićević prodao je svoj udeo u kompaniji "Politika novine i magazini" Bobanu Rajiću, vlasniku "Novosti". Bogićević je za N1 rekao da su novi vlasnici u obavezi da ulažu u "Politiku" i da misli da će uređivačka politika ostati ista.

Vlasnik blizak SNS i njenim funkcionerima

Kako piše Nova.rs, Boban Rajić je biznismen koji je usko povezan sa Srpskom naprednom strankom i njenim najvišim funkcionerima.

Boban Rajić je Novosti kupio za 2,5 miliona evra 2019. godine. Transakcija je izvršena preko firme "Media 026" iz Vučeva kod Smedereva osnovane godinu dana ranije. U zvaničnim papirima Boban Rajić se vodi kao stoprocentni vlasnik.

I tada je za njega javnost prvi put i čula.

Rajić je, prema podacima poslovnog registra, vlasnik nekoliko preduzeća: "Rajić invest", "Media 026" i "RCBGD", a takođe je i direktor kompanije "Coka" čiji je bio i vlasnik do septembra 2019.

Kako se otkrilo, novine sa višedecenijskom tradicijom kupio je neko ko je između ostalog i vlasnik čuvene beogradske kafane Ruski car.

Kako su otkrili istraživački mediji, Rajić je usko povezan sa najvišim predstavnicima vlasti.

Naime, registracionu prijavu podneo je advokat Igor Isailović, koji je poznat i kao advokat ministra finansija Siniše Malog. On je bio i poslovni partner premijerke Ane Brnabić, a sarađuje i sa poznatim biznismenom sa Kosova Zvonkom Veselinovićem, o čemu je BIRN pisao.

Osim toga, Isailović je bio član nadzornog odbora u preduzeću Dunav iz Smedereva, u kom je Boban Rajić bio direktor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati