Društvo i ekonomija

S. M.

26. 05. 2022. 06:00 41

Zbog niskih plata, sve više prosvetara daje otkaze

Sve je više nastavnika, koji dobrovoljno daju otkaze i ne žele da rade u školi, a ako se ovaj trend nastavi, kako tvrde naši sagovornici, obrazovanje će ozbiljno da se dovede u pitanje. Nisu problem samo otkazi nastavnika, već i činjenica da, posebno u većim gradovima, uvek ima slobodnih radnih mesta. Najdeficitarniji su nastavnici matematike, fizike i računarstva i tehnologije. Nadležno Ministarstvo prosvete ne odgovara na naša pitanja, a nastavnici iz škola beže glavom bez obzira. Alarmantna je situacija, prema našim saznanjima u Beogradu.

- Godinama pokušavam da se uposlim u struci u mom i okolnim gradovima, ali sam uvek radio na zameni, iako imam ilicencu i obrazovanje koje je potrebno. Onda sam rešio da pošaljem biografije beogradskim školama i u danu su se javile tri i ponudile mi da odmah počnem da radim. Bio sam iznenađen i u prvom trenutku, čak nepoverljiv, mislio sam da se neko šali sa mnom, ali mi je jedan ood direktora tih škola objasnio da već duže vreme ne mogu da nađu nastavnika matematike i da sam dobrodošao -  kaže nam nastavnik matematike iz Niša koji već desetak godina u ovom gradu ne može da nađe zaposlenje.

Dodaje da su ga i sutradan zvali da faksom pošalje dokumenta i da će odmah da dobije ugovor.


- Objasnio sam da moram da pronađem stan, bio sam zatečen. Nisam očekivao da u Beogradu nedostaje nastavnik matematike. Sada tražim stan. Ne znam hoću li uspeti platom da pokrijem troškove, ali moram da krenem sa mrtve tačke - kaže naš sagovornik.

Za razliku od njega, nastavnici u Beogradu ne žele da rade u prosveti. Razlog su niske plate, koje su najmanje 30 odsto manje od republičkog proseka. Tako je početna plata u školi za sedmi stepen stručne spreme uz master zvanje svega 66.394 dinara. Onaj ko radi u prosveti 20 godina primi tek par hiljada više, bez razrednog starešinstva.

- U većim sredinama sve je manje onih koji žele da rade u prosveti, posebno jer za mnogo višu platu mogu da rade sa svojim obrazovanjem u nekom preduzeću. Takav je slučaj sa matematičarima i onima koji predaju informatiku a koji primaju i po 200.000 dinara za mesec, dok bi im u školi plata bila nešto više od 66.000 dinara. Nažalost, prema prilikama, taj trend će se nastaviti - komentariiše situaciju sa nedostatkom nastavnog kadra u školama, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Srđan Slović.

On dodaje da je osnovni razlog što se izbegava prosveta materijalni položaj nastavnika.

- Škole se nalaze u velikom problemu, jer nemaju potrebni nastavni kadar i često, nažalost, primaju nestručne, a sve to utiče na učenike i znanje koje treba da usvoje. Mi se zalažemo da se menja način vrednovanja i plaćanja. Ako se to ne učini, situacija će biti sve gora - upozorava Slović.

Ministarstvu prosvete smo uputili pitanja koja se tiču broja slobodnih radnih mesta u školama i najdeficitarnijih nastavnika, ali nam još nisu odgovorili, u pojedinim školskim upravama, kao i u Školskoj upravi Beograd su nas uputili na nadležno ministarstvo.

Zanimljivo je i da je nemoguće naći, barem mi nismo uspeli, u kojim gradovima je trenutno raspisan konkurs za određene nastavnike. Tih konkursa nema ni na sajtu Ministarstva prosvete, niti na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 41

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati