Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

21. 05. 2022. 17:33 35

"Da li je moguće da je čovek koji peče prasiće vodio EPS?"

Rat u Ukrajini je rat za resurse, ne samo za energiju, nego i hranu. A hrana je naša šansa, kazao je Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik na panelu "Tradicionalni vs novi biznisi" koji je organizovao Fakultet FEFA povodom svog 19. rođendana. Drakulić je kazao da se od skoro četiri miliona hektara u Srbiji, samo 1,5 posto navodnjava.

- Katastrofa. A da navodnjavamo, imali bismo veće prinose. Energetski mi možemo da se zadovoljimo, ugalj imamo, naftu moramo da uvozimo, gas će biti problem - rekao je on i dodao da bi država trebalo da vidi šta su naši ključni resursi.

- Morate da čuvate svoje resurse. Onaj koji zadovolji svoje potrebe kao zemlja, taj će da preživi. A mi smo kao zemlja sve krenuli da prodajemo. Umesto da izvozimo struju, imamo ruiniran sistem od ljudi i krađa.

On je ukazao i na loš rad javnih preduzeća.

- Dozvolite nekom čoveku iz sveta pečenja prasića da vodi najozbiljniju firmu u Srbiji. Da li je to moguće? To nije samo u EPS, to je u svim javnim preduzećima - ističe Drakulić prenosi Nova ekonomija.

- Ako Srbija sada ne formira vladu eksperata, mi se vraćamo opet 5-6 godina unazad. Ova igra dal ćemo mi na istok ili zapad, to je takvo ludilo. I kako privrednik koji je spremio 10 miliona evra, kako da uloži.

Na pitanje šta je najveći aset svake kompanije, Drakulić je rekao da je to znanje, ali da je rat u Ukrajini preokrenuo situaciju ka tradicionalnim vrednostima kao što su nuklearne elektrane.

- Mi smo jedan od naših najvećih aseta, Bor, dali Kinezima. Iz ove zemlje će samo u bakru izaći 100 milijardi, ako to ne sprečimo u nekom trenutku - upozorio je Drakulić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati