Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

20. 05. 2022. 19:23 15

"Sastavljena" lista odgovornih u EPS-u, štetu plaćaju građani

Ako će naredna zima biti najteža u poslednjih 70 godina, hoće li bar biti dovoljno struje? Predsednik kaže - "teško", a i opozicija upozorava na moguće svakodnevne restrikcije. Na pitanje - ko je odgovoran za stanje u EPS-u, lista se svela na dva imena. A ko će da plati spasavanje najvažnijeg javnog preduzeća, odgovor je - građani, ili kroz račune za struju ili kroz novo zaduživanje.


Znamo šta se prošle zime valjalo u TENT-u. Šta se iza brda valja i kakva će biti naredna zima, nagoveštavaju i vlast i opozicija.

- Biće uvek dovoljno struje. Teško - kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 18. maja.

- Ovu zimu ćemo sigurno i dalje uvoziti struju - rekla je ministarska energetike Zorana Mihajlović 17. maja.

- Dodatni problem predstavlja činjenica da je EPS već počeo da otkazuje neophodne remonte i investicije, što će nas dovesti u još težu poziciju naredne zime i u opasnost da imamo nove havarije i svakodnevne restrikcije struje - mišljenja je Dušan Nikezić iz Odbora za privredi i finansije Stranke slobode i pravde.

Za to što je najvažnije javno preduzeće u havarisanom stanju odgovarao je jedan čovek, tako što je fotelju direktora EPS-a zamenio drugom - foteljom pomoćnika predsednika opštine Obrenovac.

- Neophodno je da se pokrene krivična i materijalna odgovornost protiv svih u lancu odlučivanja, od vrha države pa do samog EPS-a - smatra Nikezić.

Da li će iko krivično odgovarati - neizvesno je. Resorno Ministarstvo energetike traži krivičnu odgovornost Milorada Grčića zbog ugrožavanja energetske bezbednosti države. Isto ministarstvo krivičnu prijavu podnelo je i protiv direktora Površinskih kopova Baroševac Srđana Alimpijevića, kojom su obuhvaćene još tri osobe i što se njih tiče, tu se lista odgvornih završava.

- Tu su stvari jasne i dobro se zna šta je čiji posao i odgovornost. Za lošu organizaciju unutar EPS-a, za nedovoljne zalihe uglja na deponijama, neblagovremeno završene remonte, za to što je proizvodnja struje u jednom trenutku stala u gotovo čitavom TENT-u i prouzrokovala značajan uvoz električne energije odgovornost je na grupi ljudi koji su upravljali EPS-om, na čelu sa prethodnim v.d. direktorom - navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Pošto su sastavili listu odgovornih, red je da ispostave račun za sanaciju štete.

- Cena električne energije treba da se podigne u ovom trenutku jer je to neophodno da bismo pomogli EPS-u da opstane - kazala je ministarka Mihajlović.

- Da se EPS-om rukovodilo stručno i odgovorno, ne bi bilo razloga za povećanje cene struje. Danas smo došli u situaciju da umesto da zaradimo 500 miliona evra na izvozu struje EPS će ostvariti gubitak od milijardu evra. Na kraju će svakako zavući ruku u džepove građana i oni će to platiti, da li kroz račun za struju ili kroz povećanje javnog duga, ali građani će to morati da plate - kazao je Nikezić.

Koliko i kada, još nije odlučeno. Ministarka kaže - što pre, predsednik - "ne sada", a formalno - poskupljenje struje odobrava Agencija za energetiku na zahtev EPS-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati