Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

19. 05. 2022. 14:02 1

Nasilje u porodici za 10 godina povećano 350 odsto!

Poslednjih 10 godina broj slučajeva nasilja u porodici porastao je sa 8.000 na 36.000, kaže Vukota Vlahović, šef odseka za upravno-nadzorne poslove u oblasti porodično-pravne zaštite u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

- U odnosu na prošlu godinu taj porast nije veliki, ali je u poslednjih 10 godina taj broj nasilja u porodici porastao za čak 350 odsto. Uzroci nasilja u porodici su različiti, od najopštijih, ekonomski razlozi, demografske prilike, uzroci u samoj strukturi ličnosti osoba koje vrše nasilje, u porodičnom funkcionisanju - kaže Vlahović za RTS.

- Centri za socijalni rad, koji su po zakonu dužni da vrše poslove pomoći i podrške porodici kada ulaze u porodicu i obavljaju svoje poslove po bilo kom osnovu, pružaju materijalnu podršku, rade savetodavno sa supružnicima, odlučuju o tome kome treba da se poveri dete, mogu da primete određene indikatore i ponašanja koja predstavljaju rizik od nasilja u porodici i koja su determinisana i naučno zasnovana.

On navodi i primere - ako osoba pokazuje strah i verbalizuje da se supružnik ili neki drugi član porodice prema njoj ponaša agresivno, ako je uznemirava verbalno, ako je fizički agresivan.

- Rad centara se kontroliše na nekoliko načina. Prvo po pritužbama građana na postupanje centara za socijalni rad, osim toga, kontrola se može uraditi po službenoj dužnosti ako ima indicija da neki centar ne postupa po standardima stručnog rada - službenici ministarstva mogu da odu na teren i obave kontrolu u vezi sa konkretnom porodicom i konkretnog člana određene porodice.

Deca svedoci i žrtve nasilja

Vukota Vlahović kaže da su u situacijama kada su deca svedoci i ona žrtve nasilja, iako nasilje nije bilo direktno nad njima.

- Ako se desi ubistvo, brigu o deci preuzima centar za socijalni rad - mere alternativnog staranja, ukoliko postoje srodnici, deca se smeštaju kod njih, ako ne, onda u hraniteljsku porodicu - to su deca bez roditeljskog staranja u toj situaciji. Ako je jedan roditelj ubijen, a drugi živ, centar pokreće postupak za lišavanje roditeljskog prava i alternativno se zbrinjavaju deca u drugu porodicu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Rijaliti

Zoran Živković [29.06.2022.]
Anketa

Gde ćete na odmor ovog leta?

Rezultati

Video dana

Dodaj gas i ne brini