Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 05. 2022. 20:22 6

I Leskovac ima "Zagorku Dolovac": Pojavila se u javnosti, novinari NE ZNAJU KO JE

Osnovni javni tužilac u Leskovcu Renata Cvetanović u sredu se posle više godina prvi put pojavila u javnosti na panel diskusiji koju su organizovale Žene za mir povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, a pojedini novinari nisu ni znali ko je ona, pa čak ni kako se zove. Dakle, može se povući paralela između nje i Zagorke Dolovac, republičke javne tužiteljke, koja se, takođe, retko pojavljuje u javnosti, a i ne meša se previše u svoj posao.

Nakon što su joj postavljali pitanja na temu nasilja u porodici, pojedini novinari lokalnih medija su je čak upitali kako se zove, što je još jednom potvrdilo činjenicu višegodišnjeg odbijajanja saradnje ove institucije sa novinarima u ovom gradu.

- Ne znam da li je veća sramota leskovačkih novinara što ne znaju ko je Renata Cvetanović i kako ona izgleda ili njena - iz istog razloga - prokomentarisao je javno na panel diskusiji urednik Rešetke Dragan Marinković.

Inače, na njegovo pitanje koliko je krivičnih prijava i optužnica podneto protiv nasilnika u prošloj godini u Jablaničkom okrugu, Renata Cvetanović je kazala da ne zna da odgovori na to pitanje, niti da je to njena obaveza.

- Žrtve nasilja u porodici, pre svega žene, češće se odlučuju da nasilnika prijave preko SOS telefona ili nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom i osnaživanjem ljudskih prava nego relevantnim institucijama sistema, poput policije, tužilaštva ili Centra za socijalni rad, jer u njih nemaju poverenja - zaključak je panel diskusije.

Inače, godinama unazad u Leskovcu se ne dozvoljava tužiocima da komuniciraju sa medijima i da istupaju u javnosti što, prema mišljenju medijskih stručnjaka, doprinosi dodatnom nepovjerenju javnosti u pravosuđe i onemogućavanju medija da adekvatno izvještavaju o radu ove institucije i obavljaju svoj posao.

Zatvorenost tužilaštva u Leskovcu prema medijima nije u skladu ni sa zakonom ni sa društvenim obavezama, niti s odgovornošću ovih institucija prema interesima javnosti.

Sa druge strane, transparentnost sudova i tužilaštva iz Niša i Vranja, kao i njihova saradnja sa novinarima ne samo da je korektna, već na zavidnom nivou.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati