Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

05. 03. 2022. 17:29 3

Novi protest advokata: Poštujte Ustav i zakone

Advokati su danas ponovo protestovali ispred Vrhovnog kasacionog suda (VKS), pozivajući taj sud da poštuje zakone, Ustav i presude Evropskog suda pravde povodom sporne dopune stava VKS o troškovima obrade kredita, koji su, navedeno je na skupu, "doneti po ličnom nahođenju" predsednika VKS Dragiše Slijepčevića i predsednika građanskog odeljenja.

„Dosadašnji način na koji je VKS donosio pravne stavove krši Ustav i zakone, jer se meša u zakonodavnu vlast i time narušava slobodu i nezavisnost sudstva nižestepenih sudova, jer koristi naredbodavne stavove uz objašnjenje da ujednačavaju praksu“, rekao je advokat Miroslav Živković.

On je upozorio da banke „dižu medijsku hajku“ i da se „bankarski lobi“ ponaša kao da je Vrhovni ili Ustavni sud i govori kako se presuđuje, istovremeno pozivajući građane da se odreknu tužbenih zahteva protiv njih.

Ocenio je da se "svi iz pravosuđa prave gluvi" po ovom pitanju i da će advokati protestovati na svakih deset dana dok ne budu počele da se poštuju presude Evropskog suda pravde, jer one imaju snagu presuda Ustavnog suda.

Živković je rekao da će advokati tražiti Slijepčevićevu ostavku i da je potrebna temeljna reforma pravosudnog sistema, jer su i pored reformi pravosuđa već 30 godina "tu uvek isti ljudi", među kojima i Slijepčević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati