Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

25. 01. 2022. 18:42 3

Lukić: Spremna sam za nove napade tabloida

Marija Lukić iz Brusa, koja je široj javnosti postala poznata nakon što je tužila sada već bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jelačića Jutku za seksualno uznemiravanje, naći će se na zajedničkoj listi opozicije i biće kandidat za narodnog poslanika kao nestranačka ličnost. Lukić kaže za N1 da je razgovor sa Draganom Đilasom trajao "dva minuta", i da je njeno jedino pitanje bilo da li će opozicija nastupati jedinstveno.

O tome kako je došlo do toga da se politički angažuje, Lukić je rekla da u politiku nije ušla sada, jer je sve vreme sudski proces protiv Jeličića bio na političkom terenu.

- Čitav slučaj dok je bio u javnosti bio je na tom političkom terenu, i čak je argumentacija suprotne strane bivala politizovana, jer drugih argumenata nije ni bilo. I predsednica Vlade i predsednik Srbije, kao i drugi politički subjekti su ne samo komentarisali, nego i pratili suđenja. Znate da je Šešelj dolazio, pratio i javno komentarisao pogrdno na moj račun - ispričala je Lukić.

Dodala je da je čak i kada se Jeličic povukao s mesta predsednika Opštine Brus, njegov zamenik počeo da dolazi na suđenja, u toku svog radnog vremena.

- Ja se nisam ranije bavila politikom, ne mogu da kažem da me nije zanimala, ali se nisam mešala. Sada je situacija gotovo neverovatna, da je nemoguće živeti u Srbiji, gde je svaka grana vlasti uzurpirana, svaki deo sistema je truo, živimo u nekom nenormalnom vremenu sa nekim nenormalnim licima - navela je.

Kaže i da joj je ranije nuđeno političko angažovanje, ali da nije mogla da prihvati.

- Sada kada me je kontaktirao Dragan Đilas, dogovorila sam se u roku od dva minuta. Saznala sam iz medija da će opozicija biti udružena, ne računajući one satelite SNS-a, Đilas me je nazvao, razgovor je trajao dva minuta uz moju zahvalnost što mi je ukazao poštovanje da se nađem na toj listi. Jedino moje pitanje je bilo da li će opozicija biti udružena i da li će biti normalnih ljudi na listi, što je on potvrdio i ja prihvatila - kazala je Lukić.

Kako je rekla, misli da je opozicija dosta sazrela.

- Ranije je bilo grešaka, stavljane su sujete ispred interesa građana... Ali s druge strane, verujem kada je već došlo do ujedinjenja, da može doći do promene sistema i vlasti, i zato verujem da možemo i moramo to da uradimo. Prošla sam taj proces kada gotovo niko ne veruje u vas, prilazili su mi ljudi, govorili da je Jeličić moćan, pa znaš ko ga štiti, tako da sam na pesimizam navikla, ali ja zaista verujem u ovu koaliciju, da će doći do promene vlasti i sistema - naglašava Lukić.

Na pitanje da li očekuje nove napade tabloida, kao u vreme dok se vodio proces protiv Jeličića, Marija Lukić kaže: "Naravno da da".

- I ja sam na to spremna. Već su krenuli na društvenim mrežama, s tim što, koliko god, mogu ja da gubim vreme objašnjavajući ljudima - niti sam prethodno zaposlenje dobila po partijskoj osnovi, niti sam bila član stranke... Prošla sam dugu policijsku i tužilačku istragu, jedno dugo suđenje, gde je Jeličić imao pet advokata, tokom celog tog postupka došlo do veštačenja mog telefona, sve je skinuto, uredjaji su rutovani i da je postojala jedna mrva sumnje u mom dokaznom materijalu, ne samo da ne bih dobila slučaj, već bi me čerečili tabloidi - rekla je Lukić.

Pa i pored svega, dodaje, naći će se oni koji će da kaže da joj ne treba verovati.

Lukić kaže i da se nije priključila nijednoj stranci, da nastupa kao građanka.

- Govorim kao građanka, ja nisam ni zvanično na listi za poslanicu - ne možemo da živimo u štali, da čekamo nove uslove, da svako novo lice pljujemo i da im nalazimo mane. Moramo da se osvestimo, da kažemo - nije nam vazduh zdrav, da nam reke stavljaju u cevi, da su cene kakve jesu, da je zdrav sistem u kolapsu, obrazovni sistem je katastrofalan, ne možemo da očekujemo da neko radi umesto nas, da čekamo Mesiju koji će sve da promeni, već moramo sami da promenimo - poručila je Lukić.

Kroz politiku do podrške ženama

Pojašnjava da nema trenutno ideju da ulazi u bilo koju političku partiju.

- To je sve o tom-potom, ovo sve pričam kao građanka ove zemlje. Svako od nas bi trebalo da se zapita gde živi i kako živi. Ono što mi je jako važno je jedinstvo, da ne dopustimo da neko nas deli, unosi razdor, polarizuje društvo... Ja sam vakcinisana, recimo, tri puta, ali isto tako postim, pričešćujem se, to su neke stvari svakog od nas, ovo je mog bića konkretno, gde niko ne može da me strstava - ona je levičarka, desničarka, da me gura u neku ideologiju... Treba da budemo u ovom trenutku na strani dobra, a ne zla. I ako nismo do sad, sada je krajnje vreme da od ove zemlje napravimo normalnu, gde moja deca i sva naša deca mogu da veruju da imaju budućnost -rekla je.

Lukić je osnovala i fondaciju koja se bavi zaštitom žena. Na pitanje da li će politika moći da bude put da se lakše izbori za zaštitu žena, odgovara potvrdno.

- Apsolutno da, s tim što prosto čitava promena mora da bude sistemska. Možemo mi ovako jedna drugu da podržavamo, kroz fondaciju može i lakše, ali da bi došlo do neke promene, da ne desi da sa heštagom #nisamprijavila bude 20.000 ispovesti, o tome tek treba pričati, raditi na prevenciji i žena i muškaraca i dece od ranog doba - zaključila je Marija Lukić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati