Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 01. 2022. 18:34 17

"Ko ide u zatvor za nanetu štetu u slučaju Rio Tinto?"

Odluka Vlade Srbije da nakon višenedeljnih protesta građana ukine Prostorni plan projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto, naišla je na mnoštvo komentara na društvenim mrežama, u kojima se izražava zadovoljstvo, ali i bojazan da je sve to samo deo predizborne taktike Aleksandra Vučića.

Vest o odlasku Rio Tinta saopštila je Ana Brnabić na konferenciji za medije, rekavši da je Vlada ukinula Uredbu o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom Rio Tinto.

Brojne ekološke organizacije i pokreti koji su učestvovali u protestima pozdravili su odluku Vlade, ali i podsetili da je ostalo još da se uvede moratorijum na iskopavanje litijuma, čime bi zahtevi građana u potpunosti bili ispoštovani.

Komentari građana na društvenim mrežama kretali su se od oduševljenja, preko uzdržanosti, do potpunog nepoverenja.

- Prvo, ne verujem im nijednu reč. Drugo, čak i da Rio Tinto stvarno odlazi, ostalo je još milion drugih razloga zbog kojih ova vlast mora da ode. Samo što za razliku od Rio Tinta, umesto u Australiju, vlast će morati na optuženičke klupe za početak - kaže politikolog Stefan Ninić.

- Rio Tinto će otići iz Srbije kad se nacionalizuje zemljište koje su otkupili. Za sve ove koji imaju neke misli o tome šta Brnaba ispriča - smatra Žarko Bogosavljević.

- Sutra treba da izađe cela Srbija na ulicu sa samo jednim pitanjem. Ko ide u zatvor za nanetu štetu u slučaju Rio Tinto - mišljenja je Paun Jevtić.

- Da se Rio Tinto ne vrati, glasaj 3. aprila da Vučić ode - poručuje Blade Runner.

- Vučić prodaje priču da je uvek tu kada se donose teške odluke, da priča narodu i što mu se ne sviđa, a danas kad se podvio rep zbog izbora za Rio Tinto uvalio Brnabićku da saopšti - konstatuje Felce Azzurro.

- Pošto je Rio Tinto "napustio Srbiju i svi sporazumi raskinuti", sad bi bilo logično da se osnuje državna kompanija "Srbija Litijum" i da država Srbija ekspropriše od Rio Tinta sve parcele koje je Rio Tinto pokupovao od ljudi tamo. E, to znači, "Raskinuli smo sve sa Rio Tintom" - kaže Vladimir Stevanović.

- Poništeno sve vezano za Rio Tinto! Frka im je zbog izbora, jer su videli da su svi protiv njih. Mada, sve mi miriše da planiraju da nastave posle izbora. Svakako im niko ništa ne veruje. Isplatila se naša borba protiv vlasti. Nema nazad - smatra Igor Radošević.

- Veliki su ovo sve prevaranti. Da li znate kad će projekat "Jadar" biti gotov? Kad Rio Tinto krene da prodaje zemlju koju je kupovao. Sve ovo je samo taktičko odlaganje, a pisma Rio Tinta učešće u maskaradi. Sve ovo što je "ukinuto", za 1 minut će vratiti na snagu posle izbora - napisao je Aleksandar Đurić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati