Društvo i ekonomija

S. M.

21. 01. 2022. 10:20 9

Sotirovski otkačila invalide, nema plate za personalne asistente

Oko pedesetak personalnih asistenata koji se brinu o najtežim invalidima u Nišu, ovoga meseca neće primiti naknadu za svoj rad koja iznosi 31.000 dinara, što je manje od zakonskog minimalca. Oni i ne znaju da li će i narednih meseci biti angažovani, te su tako posredno, i invalidi ostavljeni na cedilu. Personalnim asistentima je rečeno da se sa invalidima dogovore i da im oni plate, a to su osobe koje imaju niska primanja koja obično odu na lekove i zdravstvena pomagala.

- Kako da tražimo novac od osoba koje jedva preživljavaju, a ne mogu same o sebi da se staraju? Primera radi, poznajem jednu osobu kojoj pomažemo i koja je 100 posto invalid. Njegova primanja su oko 40.000, a najmanje 10.000 ide na lekove, pelene... Ako mu uzmemo 31.000 dinara što ih negujemo, kako da preživi sa 9.000 - pita se jedan od niških personalnih asistenta.

On dodaje da ovo nije prvi put da im grad Niš ne plaća uslugu koju obavljaju i ostavlja invalide na milost i nemilost prilika.

- I prošlog januara i februara bilo je isto i tek smo u martu dobili svega 21.000 dinara. Kažu nam da treba da budemo humani, a ne da mislimo na novac, ali kada dođe račun za struju na primer, ja ne mogu da kažem da nemam para, jer obavljam human posao - dodaje naš sagovornik, čije je ime poznato redakciji.

I njegove kolege su očajne, jer im je to jedini prihod. Iako rade po ugovoru o delu, te nemaju uplaćen staž, primaju platu ispod zakonskog minimalca, oni kažu da ne mogu da od invalida traže novac.

- Mi nikada goreg gradonačelnika od gospođe Sotirovski nismo imali. Za invalide nema novca, ali zato ima za plaćanje bilborda na hotelu "Ambasador", ili za popravke automobila koje gospođa Sotirovski slupa - očajna je osoba koja je personalni asistent.

Kako kažu naši sagovornici, nije ni čudo što su na referendumu u Nišu naprednjaci tako loše prošli i niko ih nije poslušao. Upozoravaju da će tek videti koliko su se građanima Niša smučili. Na ovu stravičnu istinu o položaju invlida i njihovim personalnim asistentima reagovala je predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Nišu Jelena Milošević. U svom Tvitu ona podseća da će ovako 50 porodica ostati bez primanja, samo zbog bahatosti lokalne vlasti.

- Pedeset personalnih asistenata, koji brinu o licima sa invaliditetom, neće dobiti platu u januaru. 50 porodica je niška vlast ostavila bez prihoda u januaru. Ti ljudi rade po ugovoru o delu za 31.000 dinara. I to su im uskratili ovog meseca. Sotirovski, pakujte se, dosta je, gotovo - napisala je Milošević.

Koliko Grad Niš na čelu sa gradonačelnicom Sotirovski nije briga za invalide i njihov normalan život pokazuje i to što u budžetu za ovu godinu nisu predviđena direktna sredstva za udruženja invalida. Za razliku od dva, koja nemaju bliskih veza sa lokalnim SNS, jedno je preko projekata ipak dobilo novac od Niša, a blisko je sa odbornicom SNS Jasminom Barać. Tako da za naprednjačke kadrove uvek se nađe način da se namakne nešto para, za ostale, ako preostane, a teško da to može da se desi!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati