Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

17. 01. 2022. 00:05 2

"Pucanje u demokratiju može da promeni smena vlasti"

"Ono što je zajedničko današnjim događajima - četvrtoj godišnjici od ubistva Olivera Ivanovića bez saznanja ko je to uradio, referendumu o ustavnim promenama i odluci Federalnog suda Australije o deportaciji Novaka Đokovića je - pucanje u demokratiju", rekla je u "Utisku nedelje" Danijela Nestorović, osnivač Ekološkog ustanka, dodajući da je ono što bi moglo da promeni kako bi se demokratija sprovodila kroz institucije - smena vlasti.

- Ovde jedan čovek predstavlja vlast, on odlučuje kako će raditi sud, tužilaštvo i bilo koji organ i to dovodi do toga da još uvek nemamo rešeno ubistvo jednog takvog čoveka kao što je Oliver Ivanović, da imamo referendum gde 80 odsto građana nema pojma o čemu odlučuje i da građani svoje stavove moraju da sprovode na ulici - rekla je Nestorović u "Utisku nedelje".

Slučaj nerešenog ubistva Olivera Ivanovića pokazuje koliko je narušeno naše pravosuđe i koliko bi trebalo poraditi na tome da se sudstvu dozvoli konačno samostalnost u radu, jer tek kada bi imali samostalnost bili bi rešeni neki do sada nerešeni slučajevi, smatra ona.

- Nezavisnost je jedan od osnova pravilnog rada suda, vlast vrši preveliki pritisak na sudstvo i rezultati su takvi kakvi jesu, sudski procesi traju po pet, deset godina, zaborave na njih ili zastarevaju, jer je efikasnost sudstva povezana sa pritiskom vlasti. Možda bi bilo drugačije da su nezavisni u radu - istakla je Nestorović.

Prema mišljenju Save Manojlovića iz pokreta Kreni - Promeni, ako se sva ova tri utiska sažmu u jedan, vidimo da se u jednom smislu forma prava koristi da se krši njegova suština.

- Moj utisak je slučaj ubistva Olivera Ivanovića koji bih povezao sa filmom koji je snimljen i emitovan na TV Pink i Happy. Kada sam čuo za taj film mislio sam da i nije ništa strašno, ali kada sam posle toga video da se objavljuju snimci predsednikove dece na koje se crta meta, a onda se čuje zvuk repetiranja snajpera, a nakon toga se stavljaju slike trojice novinara mislim da je taj snimak suviše bolestan čak i za Željka Mitrovića i Milomira Marića. Mislim da je taj film omaž progona na godišnjicu Oliverovg ubistva - ukazao je Manojlović govoreći o fimu "Meta porodica".

Ko je ubio Olivera Ivanovića, kako kaže, pitajte Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića čija imena se izgovaraju šapatom u Kosovskoj Mitrovici.

- To je grad gde ne možete da se zaposlite bez njihovog amina. Oliver Ivanović je zaslužan zašto je u Kosovskoj Mitrovici opstalo nesrpsko stanovnistvo, izlagao je svoj život riziku, bio je jedan obrazovan čovek, govorio je nekoliko svetskih jezika, bio cenjen od Albanaca i nikada nije pozivao na mrznju prema njima. Ko bude hteo da razmrsi kosovski čvor mora da razume ljude koji su bili kao Oliver Ivanović, koji se nisu libili da budu Srbi, da budu građani i da to pravo ne oduzimaju ni jednom drugom građaninu - naglasio je Manojlović u "Utisku nedelje".

Direktor Newsmax Adria Slobodan Georgijev smatra da sva tri današnja događaja govore o potrebi ljudi za pravdom, zakonom i redom.

- Na globalnom nivou Novakov slučaj je najveći, nije on samo naš dečko, on je najveći sportista sveta i sve u vezi sa njim je značajno. Ovaj njegov slučaj je ogolio neke stvari koje postoje u Australiji, ali i u medijima. Oni su zanimljivi jer su njega i pre konačne odluke suda izbacili sa turnira, jer je bio proglašen za varalivcu i to je najteži udarac koji je Novak dobio.

Istovremeno, dodao je on, imamo slučaj Olivera Ivanovića, slučaj najtežeg političkog ubistva posle Zorana Đinđića na koji nemamo nikakav odgovor iako je naša vlada govorila da je gotovo sve rešeno, ali i prištinska vlada nije sprovela istragu do kraja.

- U danu podsećanja na tu nerešenu istragu imamo pozivanje na promenu Ustava kao na promenu naziva ulice, imamo pravdu koja se izvitoperila - rekao je on.

Govoreći o današnjem referenudmu, Georgijev kaže da ima utisak "kao da je vlast time priznala da kontroliše pravosuđe i sudstvo".

- Mi smo jedina vlada koja kaže da se odriče toga, evo puštamo da oni rade i šta sad kada danas objave da je pobedilo - da, onda ćemo od prekosutra da imamo hrabre tužioce koji će da istraže slučaj Olivera Ivanovića, koje će istražiti ko je radio te filmove, imaćemo tužioce koji će voditi sve ove postupke o kojima govorimo sve ove godine - napomenuo je Georgiev.

Govorimo o tome kako je danas teško Novaku Đokoviću, tretirali su ga kao kriminalca, ali mi ovde imamo u Valjevu Aleksandra Obradovića, kako njega tretiramo, kako njega ova država tretira, upitao je on..

„Gde je taj predsednik države da o tome nešto kaže, ko te ljude da zaštiti, onu Staniku, Milana Jovanovića, ko njih da zaštiti, gde je njihovo pravo, gde je njihov život, gde oni da odu, kako oni da se odbrane, zato je pitanje pravde, prava, pravnog sistema ključno pitanje“, konstatovao je on.

I to je ono što ovde ne može da se sprovede, da se uspostavi vladavina zakona a ne zakon jačeg koji sada imamo, zaključio je Georgiev.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati