Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 12. 2021. 15:10 25

"Ako Rio Tinto ne ode do Božića, staće cela Srbija"

Četvrti po redu protest kojim se traži da se raskinu svi ugovori i protera Rio Tinto iz Srbije održan je ispred zgrade Vlade. Saobraćaj u Nemanjinoj i okolnim ulicama polako se normalizuje.

Član pokreta “Ekološkog ustanka” Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da da narod ne želi Rio Tinto.

- Malopre sam se čuo sa Goranom Markovićem. On je sprečen zbog zdravstvenih problema da bude ovde sa nama. Rekao sam mu da sam siguran da će neki njegov sledeći film biti posvećen čoveku koji je uništio našu zemlju – Aleksandru Vučiću. Obećavam mu da, ukoliko do Božića ne protera Rio Tinto iz Srbije, sledi opšta mobilizacija širom Srbije. Ako do Božića ne ode Rio Tinto, staće cela Srbija - poručio je Ćuta.

- Nema stajanja. U pitanju je naš opstanak, naš život, zdravlje, voda, vazduh i zemlja. To se ne sme dirati. Prema tome – marš Rio Tinto, marš svi koji devastiraju našu životnu sredinu i naše ljude. Idemo dalje - poručila je glumica Ceca Bojković.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić rekao je da je najobičnija laž da ništa nije odlučeno u slučaju Rio Tinto.

- Istovoremeno Vlada Srbije formira Radnu grupu za implementaciju projekta ‘Jadar’. Možete da pogodite ko je predsednik tog tela – pa, naravno, gospođa ministarka Mihajlović. Zašto nas lažu da ništa nije odlučeno, kad su formirali Radnu grupu - upitao je on, dok su građani zviždali na pomen ministarkinog imena.

Učesnici protesta nose zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima piše „Sindikate na blokade“, „Sa koliko nula se piše izdaja?“, „Istinu progovori državo“.

Glavni zahtev protesta je da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koje su potpisane sa Rio Tintom u ime građana Srbije, čime bi se i formalno-pravno Rio Tinto proterao iz Srbije.

Zahteva se i procesuiranje svih batinaša koji su vršili nasilje nad demonstarntima - kako na Šabačkom mostu tako i na svim drugim mestima.

Na protestu se čuje i apel jer je za novinarkom Isidorom Kovačević, urednicom “Podrinskih” raspisana “javna poternica” koja je osvanula po šabačkim stablima i banderama. Iza ovog poziva na javni linč svakako stoji lokalna naprednjačka vlast o čijim aferama Isidora i njene “Podrinske” hrabro izveštavaju, što je samo još jedan u nizu napada na slobodnu reč i kritičko mišljenje spram ovog lista.

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da Vučić ima rok do Božića da briše iz Prostornog plana projekat „Jadar“ i da im dostavi sve što je potpisano od strane njegove vlade ali i od 2004. godine pa naovamo s tim u vezi.

- I da se to raskida, on ima samo jednu opciju a to je da zahvali Rio Tintu, kao što su uradile sve normalne zemlje u svetu i u Evropi. I da proteramo Rio Tinto. Ima mnogo Rio Tinta u ovoj zemlji, u Holoklju se takođe priprema haos - rekao je, obraćajući se prethodno novinarima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati