Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 11. 2021. 20:28 43

Građani s protesta: Donesite zakone i blokiraćemo Srbiju (VIDEO)

Završen je protest protiv donošenja Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji, kompanije "Rio Tinto" i "uništavanja" vodoizvorišta Makiš u Beogradu. Više hiljada građana iz cele Srbije prvo se okupilo pored Predsedništva, taman da šefu države Aleksandar Vučić potanko objasne u šta pretvara zemlju, jer on očigledno ne mari za to.

Okupljeni su zatim krenuli u šetnju ka Trgu Republike uz povike "ne damo Srbiju", došli do zgrade RTS-a, ali prošetali i do Vlade Srbije gde su poručili "ne trebaju nam vaše pare".

Advokat Božo Prelević, koji je i predstavnik Skupštine slobodne Srbije je, obraćajući se na protestu protiv dva zakona - o referendumu i o eksproprijaciji, a i protiv Rio Tinta i gradnje na Makišu, rekao je da se oni donose da bi se krupnom kapitalu omogućilo da brže i bolje kolonizuje zemlju.

- Ovi zakoni se donose u tišini sramote institucija, koje su prodale svoje pravo na stručnost. Ovde su svi nekompetentni kada treba braniti istinu. Mnogo je profitabilnije braniti laž - ocenio je Prelević, a šta je još rekao pročitajte OVDE.

Glumica Jelena Stupljanin rekla je da Srbija ne sme da postane država gde se pijaća voda i zemlja uništavaju radi kopanja litijuma i bora.

- Rio Tinto i svi slični njima, marš iz Srbije - poručila je glumica.

Sava Manojlović iz inicijative Kreni-promeni kaže da su došli da pokažu snagu građana. Obraćajući se okupljenima rekao je da Srbija nije kolonija niti afričko pleme, i da će sve koji budu podržavali Rio Tinto smatrati saradnikom okupatora.

On je naveo da će, ukoliko donesu ova dva zakona, pozvati građane na blokadu upozorenja - blokiraćemo na sat vremena autoputeve u Srbiji, ukoliko predsednik Republike bude potpisao te zakone, blokiraćemo autoputeve, blokiraćemo celu Srbiju, tražićemo da Srbija stane, rekao je na skupu Savo Manojlović.

- Ne interesuju nas interesi bilo čijih kompanija, ne interesuju nas američki interesi, ruski, kineski, interesi EU. Ovde će se prvo voditi računa o interesima Republike Srbije i svih njenih građana - naveo je.

- Uzmite ključeve, ti ključevi su simbol naših domova, možda držite ključeve roditeljskog doma, možda kuća vaših baka i deka, novim zakonom o eksproprijaciji, moći će da oduzimaju ljudima domove - rekao je Manojlović.

Inače, protest organizuju inicijative "Kreni-promeni" i više ekoloških udruženja, a vidljivo je da se okupio ogroman i broj građana i aktivista.

Nose transparente podrške zdravom životu i protiv uništavača prirode - "Rio Tinta" i litijuma. Okolne ulice su blokirane, a građani viču "Ne damo, Srbiju!"

Peticije protiv dolaska 'Rio Tinta' i protiv Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi potpisalo je ukupno preko 200.000 građana, što jasno ukazuje na ogromno nezadovoljstvo", rekli su iz te inicijative.

Predstavnici više ekoloških udruženja predali su u utorak Skupštini Srbije zahteve kojima se traži povlačenje izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji, kada se na platou ispred Skupštine okupio veliki broj ljudi. 

Iz "Kreni-promeni" su naveli da je protest podržao veliki broj ekoloških organizacija i građanskih inicijativa, među kojima su "Ne damo Jadar", "Odbranimo reke Stare planine", Skupština slobodne Srbije i druge.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 43

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati