Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

16. 11. 2021. 14:02 8

Privatno obezbeđenje i džipovi: Razgovor sa radnicima Linglonga NEMOGUĆ

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 saopštila je na svom Tviter nalogu da je vijetnamskim radnicima onemogućen pristup, da se pojavilo privatno obezbeđenje, kao i “crni džipovi” i da je mnogo nepoznatih osoba koje ne žele da se predstave i sprečavaju pristup i razgovor sa radnicima.

„Postoji bojazan da će ljudima biti onemogućeno da kontaktiraju institucije i organizacije koje mogu da im pruže pomoć i da će dodatno biti izolovani i potencijalno kažnjeni jer su govorili o uslovima rada i smeštaja“, navode iz A11.

Kažu da su hitna reakcija nadležnih, vraćanje pasoša, uveravanja da je ljudima omogućeno slobodno kretanje i razgovor sa institucijama i organizacijama sa kojima oni žele da razgovaraju neophodne već sad.

„Ponavljamo uz to, njihovo izmeštanje iz nehumanih uslova i obezbeđivanje dostojanstvenog smeštaja mora biti proritet institucija Republike Srbije“, rečeno je iz Inicijativre za ekonomska i socijalna prava A11.

Ovo udruženje je, zajedno sa udruženjem ASTRA (Akcija protiv trgovine ljudima), posle posete vijetnamskim radnicima iz zrenjaninske fabrike auto-guma Linglong, neposredno po objavljivanju priloga TV N1, zaključilo su da su im „ozbiljno narušena radna prava, ugroženo zdravlje, a imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život.

Zbog toga su ove dve organizacije uputile zvaničnu prijavu potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije i molbu za reakciju nadležnih organa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati