Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 11. 2021. 06:21 25

Vučić promoviše firmu svojih pajtosa Veselinovića i Radoičića

Aleksandar Vučić je prisustvovao svečanom otvaranju radova na brzoj saobraćajnici Požarevac - Veliko Gradište - Golubac (Dunavski koridor). Tu priliku je iskoristio za promociju firme svojih kompanjona, Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, Inkop, koja će biti jedan od podizvođača radova. Prema pisanju medija, Inkop iz Ćuprije je svojim gazdama samo u dve poslednje godine isporučio 30 miliona evra profita, od poslova koje dobija preko svojih bliskih veza sa režimom.

Naprednjački lider se slikao ispred kamiona Inkopa, a fotografiju je postavio na svoju Instagram stranicu "buducnostsrbijeav".

Građevinsko preduzeće „Inkop“ iz Ćuprije osnovano je 1992. Prvo se bavilo drumskim prevozom tereta, da bi 2014. promenilo delatnost u izgradnju puteva i auto-puteva. Ubrzo mediji objavljuju nezvanične informacije da je pravi vlasnik firme Inkop preko svoje sestre, Zvonko Veselinović. Tu firmu je kao podizvođača angažovao Energoprojekt tada u većem delu državna firma.

Kako su preneli mediji, Inkop je tada, kao nova firma u izgradnji puteva, posao izgradnje deonice Koridora 11 Ljig - Preljina vredan 60 miliona dolara dobio kao član konzorcijuma. Nezvanične informacije potvrdio je godinu dana kasnije i sam Zvonko Veselinović u kratkom razgovoru za Insajder ističući da on rukovodi firmom Inkop iz Ćuprije. Tek u septembru 2018. kao zvanični vlasnici upisuju se braća Zvonko i Žarko Veselinović dok je treći suvlasnik postao Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste i dugogodišnji saradnik Zvonka Veselinovića.

Firma Inkop je većinski vlasnik i firme Granit peščar iz Ljiga, koja se već godinama nalazi na spisku najvećih poreskih dužnika. I sam Inkop, kako je otkrio Insajder, duguje državi za porez, ali mu je 2016. odloženo plaćanje poreskog duga u visini od oko 380.000 evra na pet godina. 

Za kosovske biznismene Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića vezuju se brojne afere, a protiv njih su u prethodnom periodu vođeni različiti sudski postupci. Oni slove za nezvanične finansijere Srpske napredne stranke.

Obojica su se našla na optužnici Specijalnog tužilaštva 2011. godine i to za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga, ali su od ovih optužbi pravosnažno oslobođeni 2016.

Oslobađajuća odluka doneta je i u postupku za nelegalno iskopavanje šljunka na Koridoru 10, a u ovom postupku osim njih dvojice na optužnici našli su se i Ivan Stamenović i kruševački biznismen Goran Makragić.

Radoičić i Veselinović prethodnih godina povezivani su i sa organizovanim kriminalom, pa je 2003. Veselinović hapšen pod sumnjom da je jedan od organizatora preprodaje više od tri kilograma heroina, dok je Radoičiću suđeno zbog otmice makedonskog biznismena. Obojica su oslobođeni odgovornosti za ova krivična dela.

Radoičića kosovsko tužilaštvo traži i u vezi s postupkom koji se vodi za ubistvo Olivera Ivanovića, a u optužnici se navodi da su on i Veselinović vođe organizovane kriminalne grupe koja stoji iza brojnih krivičnih dela.

Protiv Milana Radoičića kosovsko tužilaštvo podnelo je početkom 2019. i krivičnu prijavu za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

Optužbe o umešanosti dvojice biznismena u ubistvo Olivera Ivanovića predstavnici vlasti u Beogradu odbacuju nazivajući ih političkim, a kao argument navode i to da je Radoičić prošao poligraf. Sam Aleksandar  Vučić žestoko je branio Radoičića.

- Milan Radoičić nije cvećka, ali Milan Radoičić sa sigurnošću, na osnovu svega što smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića. To je potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja pomenutog gospodina - rekao je Vučić danas u zgradi predsedništva na konferenciji za novinare.

Veselinović je u izveštaju BIA-e do kog je došao KRIK označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi trgovinom droge, švercom oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca. Blizak je Andreju Vučiću, bratu naprednjačkog lidera. To, između ostalog, dokazuju njihove zajedničke fotografije koje je objavio KRIK, a na kojima je zabeležen njihov susret u restoranu na Kopaoniku, kao i fotografije iz štaba SNS-a koje je objavio BIRN.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati