Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

29. 10. 2021. 09:08 15

Lončar o zagađenju: Nije da smo do juče živeli kao na Pančićevom vrhu

Komentarišući to što je Beograd u četvrtak ponovo bio grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje vazduha i da je to dugotrajan proces.

“Nemojte samo da se pravimo kao da smo do juče živeli u vazduhu kao na Pančićevom vrhu, a da se to promenilo pre nedelju dana”, rekao je Lončar novinarima.

Na pitanje šta je urađeno po pitanju zagađenja vazduha od prošle zime, Lončar je kazao da je to pitanje za one koji se time bave, ali da je siguran da se radi.

“Video sam koliko je počelo da se radi tih postrojenja koja prečišćavaju vazduh i sprečavaju da dođe do zagađenja”, rekao je on.

Prema podacima sajta IQAir, glavni grad Srbije se u četvrtak nalazio na prvom mestu po zagađenosti, a iza sebe je ostavio indijski Delhi, Karači u Pakistanu i kineski Vuhan.

Kako kaže klimatolog Vladimir Đurđević, među zagađivačima su velika industrijska postrojenja, individualna ložišta, saobraćaj, poljoprivreda…

Prema njegovim rečima, neki od tih izvora zagađenja su “zaista jako veliki” u odnosu na standarde koji postoje u zemljama u kojim se više vodi računa o tom pitanju.

“Meteorološki uslovi ne prave zagađenje, oni samo pomažu da to bolje vidimo”, rekao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati