Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN/Vuk Z. Cvijić ]

22. 10. 2021. 17:26 3

Hapšenje Dijane Hrkalović: Početak ili kraj odgovornosti vlasti

Hapšenje Dijane Hrkalović dve godine otkako ne radi u državnoj službi i više godina od kada profesionalni mediji i pojedini policajci ukazuju na njeno sumnjivo delovanje, ne može biti čišćenje sopstvenih redova, već dimna zavesa koja treba da prekrije sva otvorena pitanja o povezanosti vlasti sa kriminalom i korupcijom, piše NIN.

Hapšenje Dijane Hrkalović odjeknulo je kao bomba. Ali, po svemu sudeći kao dimna, jer vlast ne pokazuje nameru da očisti sopstvene redove, već suprotno, da zataška dublju povezanost sa huliganskim grupama i organizovanim kriminalom.

Sumnje o njenoj povezanosti sa kriminalnim klanovima i huliganskim grupama, da je stvarala partijsku policiju, organizovala nezakonitu prismotru kritičara vlasti, preuzimala policijske delatnosti za koje nije imala ovlašćenja, iznosili su godinama profesionalni mediji, među kojima i NIN. Ali i pojedini policajci koji su protiv nje podnosili i krivične prijave.

Vlast u čije ime je prvo radila u BIA, pa u MUP-u, gde je ostavila problematičan pečat, oglušavala se na sve te sumnje. Već tada je bilo poznato da je imala zaduženja od posebnog značaja za vlast.

Saslušavala je novinara povodom afere vetroparkovi, gde je predsednikov kum Nikola Petrović označen kao neko ko je tražio mito, učestvovala je u hapšenju policajaca koji su obznanili da su nezakonito poslati u Potočare gde je gađan Aleksandar Vučić, saslušavala je profesionalce u policiji koji nisu odgovarali vlastima, imala je zaduženja i prilikom održavanja lokalnih izbora u Lučanima... Ali, sasvim je sigurno da sve ove poslove od izuzetnog značaja za vlast koja ju je postavila nije obavljala po sopstvenom nahođenju i samostalno.

Sledeći hijerarhijski stepenik u MUP-u, tada je na čelu formalno bio ministar Nebojša Stefanović, ali važnost posebnih zadataka nadilazila je i njega, a poslovni odnos njega i Hrkalovićeve nije bio odnos nadređenog i podređenog već su bili zajedno na partijskom zadatku. Od aprila 2014, kada je Hrkalovićeva došla u MUP, vlast je kao i sada bila u rukama jednog čoveka, tada u ulozi premijera, predsednika vladajućeg SNS-a, šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksandra Vučića. Poslednje dve tadašnje funkcije, ako ništa drugo, obavezivale su sadašnjeg predsednika da zna sve sumnje vezane za Hrkalovićevu.

Njeno hapšenje sada u režimskim medijima prikriva otvorena pitanja o povezanosti vlasti sa grupom Veljka Belivuka, gde je ona bila samo jedna od karika, odbrani prvooptuženog u slučaju Jovanjica u kojoj je učestvovao i predsednik Vučić, i neuspelim naporima vlasti da se zaboravi slučaj Кrušik...

Zato njeno hapšenje dve godine otkako ne radi u državnoj službi i više godina od kada profesionalni mediji i pojedini policajci ukazuju na njeno sumnjivo delovanje ne može biti čišćenje sopstvenih redova, već dimna zavesa koja treba da prekrije sva otvorena pitanja o povezanosti vlasti sa kriminalom i korupcijom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Ekvilibristika u Srbiji

Zoran Živković [26.11.2021.]


Anketa

Kako se grejete ove zime?

Rezultati

Video dana

I reče sa vrata: donosim ti brata!