Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

19. 10. 2021. 08:10 12

Radnicima Krušika knjižice overene do izbora

Knjižice radnicima Krušika overene su u petak i to do aprila naredne godine, potvrdio je Danasu predsednik sindikata „Nezavisnost“ u toj fabrici Dragan Živković.

On je podsetio da su sredinom prošle nedelje sva četiri sindikata održala zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su još jednom ukazali na problem neuplaćenih doprinosa za PIO i zdravstveni fond, zbog čega prethodnih pet meseci radnici nisu mogli da se leče a među najugroženijima bili su oni sa hroničnim oboljenjima, koji su morali da plaćaju terapiju.

Posle tog javnog istupa sindikalnih predstavnika, istoga dana reagovao je predsednik države Aleksandar Vučić. Oglasivši se sa izložbe naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“, obećao je rešenje i knjižice su tri dana kasnije bile overene pa će zaposleni moći da koriste zdravstvene usluge – sve do izbora naredne godine.

Ukupno dugovanje za zdravstveni fond iznosilo je, prema ranijim računicama sindikata, oko 170 miliona dinara, a problem su ostali neuplaćeni PIO doprinosi.

U sindikatima kažu i da je do uplate bar za zdravstvo moglo da dođe i ranije jer su se već mesecima obraćali kabinetu predsednika, premijerke, Ministarstvu odbrane i ministarki Dariji Kisić Tepavčević, ali da pomaka nije bilo sve dok nisu sazvali konferenciju za medije.

U sindikatima nakon poslednjeg smanjenja broja zaposlenih, kada 11 radnika nije dobilo produženje ugovora o radu, a još 13 je otišlo iz firme po drugim osnovima, veruju da novih otpuštanja neće biti.

Računa se, kažu, na prirodni odliv kojim bi se do kraja 2023. broj ljudi sa sadašnjih 2.500 spustio na 2.000, dok poslovodstvo tvrdi da je optimalni broj oko 1.600 sa koliko je fabrika radila 2016. uprkos povećanom obimu posla iz ugovora koje je tada sklopila.

Ipak, obaveze Krušika prema radnicima nisu jedini teret fabrike. Tokom poslednjih nekoliko godina, nagomilali su se i dugovi prema dobavljačima i državi što uz višak zaposlenih sada opterećuje proizvodnju.

Zapošljavanje po spisku

Stariji radnici, koji nisu želeli da im se objave imena, tvrde da je od perioda koji se poklapa sa početkom saradnje Krušika i firme GIM, počelo neredovno izmirivanje obaveza ali i istovremeno nagli prijem novih radnika. „Po spiskovima koje su dostavljali lokalni političari, bez konkursa, dolazilo je u pojedinim periodima i po 150 novih ljudi, smeštani su na tavan, u garderobu, nije se znalo šta će raditi ni da li to umeju. Tako smo u jednom trenutku premašili 3.000 zaposlenih u fabrici“, tvrdi jedan od radnika Krušika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

No pasaran!

Zoran Živković [01.12.2021.]


Anketa

Kakva je bila svrha bagera iz Šapca na protestima?

Rezultati

Video dana

Domino efekat bez domina