Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

17. 10. 2021. 09:21 8

Srpska lista izašla kolektivno na glasanje

Na Kosovu se održavaju lokalni izbori, na kojima se biraju predsednici opština i odbornici skupština u 38 opština, među kojima je deset sa srpskom većinom. Glasačka mesta otvorena su u 7h i zatvaraju se u 19h. KoSSev javlja da je Srpska lista u Kosovskoj Mitrovici izašla kolektivno na glasanje, i ovog puta. Odluku da ipak izađu na izbore doneli su juče, nakon konsultacija sa Aleksandrom Vučićem, iako su prethodno razmišljali o bojkotu.

Na severu KiM izbori su u senci dve bezbednosne i političke krize za kraće od mesec dana. Srbi će svoje predstavnike birati u skoro 20 opština, ali u deset mogu da računaju da će imati mogućnost upravljanja. U tih deset opština ukupno je 26 kandidata za predsednike opština, od čega 18 srpskih, a osam su predstavnici albanskih stranaka.

Centralna izborna komisija registrovala je ukupno 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata. Izbore prati 25.000 posmatrača, a pravo glasa ima 1.885.448 birača.

Goran Rakić je rekao da su sva biračka mesta otvorena na vreme i da glasanje protiče u najboljem redu.

- Građani opštine Severna Mitrovica su, kao što ste videli, jutros masovno krenuli ka biračkim centrima da iskoriste svoje biračko pravo i podrže svoje kandidate za gradonačelnika i odbornika - rekao je i pozvao građane koji još nisu izašli da u toku dana to učine, „naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera“.

Novinarima se obratio i Milan Radojević, kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice, koji je rekao da izlaskom na ove izbore Srbi žele da odbrane svoje pravo na slovodu govora, kretanja, pravo na život.

Glasanje su obavili i Igor Simić, kao i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, i više desetina građana, navodi portal KoSSev.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati