Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 10. 2021. 12:31 1

SBB: Zašto nije raspisan tender za prodaju Pošte NET?

SBB kompanija, koja posluje u okviru United Grupe, upozorava javnost da je JP “Pošta Srbije” ustupila telekomunikacionu infrastrukturu kompaniji “Telekom Srbija” - sa obrazloženjem da se više neće baviti delatnošću kablovskih komunikacija u potpuno netransparentnom procesu, iako je reč o javnoj svojini.

Saopštenje kompanije SBB, tim povodom,, objavljujemo u celini:

- SBB je uputio zvanično pismo Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić sa zahtevom da se preispita prenos kablovske infrastrukture JP “Pošta Srbije” na “Telekom Srbija”, zahtevajući zvanično objašnjenje zašto nije raspisan tender na kome bi država za prodaju javne svojine mogla da postigne najbolju cenu uz učešće zainteresovanih.

Neraspisivanjem tendera za javnu imovinu onemogućena su sva zainteresovana lica i kompanije, među kojima i SBB, da učestvuju u konkurentnom procesu kupovine infrastrukture kablovskog operatora Pošta NET.

Država je ovim netransparentnim procesom izgubila mogućnost da zaradi i postigne najbolju moguću cenu. Zašto je Vlada Srbije odustala od zarade prodajom kablovskog operatora Pošta NET, kada se ima u vidu da je “Telekom” jedan Kopernikus svojevremeno platio 200 miliona evra?

SBB javno pita Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić zašto telekomunikacionu infrastrukturu Pošte nisu transparentno ponudili tržištu kroz konkurentni postupak javne prodaje, već su dozvolili da državna imovina samo bude prebačena “Telekomu Srbija”?

Omogućavajući ovakav dogovor dve državne kompanije, Vlada Srbije je još jednom pokazala da nastavlja sa intervencijama i pritiscima državnih institucija na tržištu telekomunikacija u korist jednog učesnika na tržištu - “Telekom Srbija” - a na štetu svih drugih kompanija koje godinama ulažu u njegov razvoj.

Paradoksalno je da konstantno moramo da upozoravamo Vladu Srbije da zbog podrške institucija kompaniji “Telekom Srbija” nije ispoštovan Ustav Republike Srbije i proklamovana načela ekonomskog uređenja, a to su jednakost svih učesnika na tržištu i sloboda preduzetništva.

Ovo je još jedan u nizu postupaka koji vodi do toga da građani Srbije izgube pravo slobodnog izbora pružaoca usluga, kao i da će po principu „uzmi ili ostavi“ tu uslugu moći da dobiju samo od “Telekoma Srbija”. Nažalost, korisnici već danas svedoče da postoje neki „zabranjeni“ gradovi u kojima SBB ne može da pruža uslugu onima koji to žele i zbog ovakvih pritisaka “Telekom Srbija” je postao monopolista u našoj zemlji, na čemu vlasti u Srbiji već dugo i predano rade.

Vladi Srbije nije stalo do poštovanja Ustava i zakona u državi, kada su u pitanju interesi “Telekoma Srbija” sve je dozvoljeno, a nažalost u ovu nelegalnu podršku državnoj kompaniji uključene su i institucije Srbije koje bi morale biti nezavisne. Sektorski regulatori i druge državne institucije već nekoliko godina podupiru predatorsku poslovnu politiku “Telekom Srbija” čiji neskriveni cilj je da monopolizuje tržište kako bi bili jedini pružalac usluga kablovskih komunikacija.

SBB poziva nadležne institucije da reaguju i ispitaju podrobno ugovor koji su zaključili “Telekom Srbija” i JP “Pošta Srbije”, da li je ova akvizicija prijavljena u skladu sa pravilima konkurencije, a Vladu Srbije da preduzme mere kojim će sprečiti nezakonito otuđenje javne svojine i najzad omogućiti odvijanje tržišne utakmice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Klackalica

Zoran Živković [06.12.2021.]


Anketa

Hoćete li sledeće subote izaći na ekološke proteste?

Rezultati

Video dana

Besan pas