Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 09. 2021. 22:13 7

Fon Kramon: Javni nadzor ugrožava ljudska prava, MUP da nam odgovori

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, pozdravila je povlačenje Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima i ponovo zatražila od policije odgovore o ranije postavljenim kamerama.

- Pozdravljamo povlačenje iz procedure Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima u Srbiji! Nacrt zakona omogućio bi policiji da koristi masovni biometrijski nadzor i na taj način bi ugrozio osnovne slobode i ljudska prava svih građana Srbije - napisala je fon Kramon na Tviteru.

Ona je pozvala srpsku Vladu da iskoristi ovu priliku i da zabrani masovni biometrijski nadzor u javnoj sferi, za šta se zalaže i grupa Zelenih u Evropskom parlamentu.

Takođe, Fon Kramon je pozvala i srpsku policiju da evroparlamentarcima dostavi odgovore o već instaliranim Huavei nadzornim kamerama u Beogradu, jer još nisu dobili odgovor na pismo od 27. aprila, uprkos brojnim zahtevima za dodatne informacije.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je danas da je povučen Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima. Obrazlažući takav potez, Vulin je naveo da time ispunjava naređenje Aleksandra Vučića, koji je tražio da se sporni zakon povuče iz procedure. Vulin je izjavio da je sprečena krv na ulicama Beograda zbog povlačenja nacrta ovog zakona.

Tokom dana se oglasio i sam Vučić, rekavši da nije ni pročitao zakon, ali da on mora biti povučen jer se bliže izbori.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati