Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 09. 2021. 09:12 6

SSP: Stav VKS o bankama je krivično delo i poraz nezavisnosti pravosuđa

Novi stav Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa pravom banaka da naplaćuju neobrazložene troškove obrade kredita predstavlja potpuni poraz nezavisnosti pravosuđa, kažu iz Stranke slobode i pravde.

Promena stava najviše sudske instance u Srbiji je rezultat zavisnog položaja prezadužene države prema bankarskom sektoru, koji trenutno od države potražuje 9,5 milijardi evra i koji je direktno zahtevao ovakvu odluku i promenu sudske prakse koja postoji kod nas već preko dvadeset godina.

To su potvrđivali svi sudovi, od 2000. do danas, a čak je Vrhovni kasacioni sud 2018. godine doneo stav da banke imaju pravo na troškove obrade samo i jedino ukoliko je u ugovoru data struktura i obrazloženje troškova.

Nijedan propis nije promenjen, ne samo od 2018. godine do danas, nego u dužem periodu, te ne postoji nikakav valjan osnov za promenu stava Vrhovnog kasacionog suda. Jedino što se promenilo jeste predsednik Vrhovnog kasacionog suda, pa je umesto sudije Dragomira Milojevića dovedena Jasmina Vasović, a nivo pritisaka banaka i vrha vlasti dodatno je povećan.

Zato stav Vrhovnog kasacionog suda predstavlja krivično delo zloupotrebe službenog položaja za šta će se jednog dana morati utvrditi kako i zašto je izvršeno.

Ovakvom političkom odlukom 250.000 porodica će, u zavisnosti od faze sudskog postupka, bankama uplatiti najmanje po 120 evra, a mnoge i do 500 evra, što će samo uvećati ogromne profite banaka u Srbiji, koji na godišnjem nivou iznose preko 600 miliona evra.

Jasno je da je Vrhovni kasacioni sud odluku doneo pod pritiskom vrha vlasti, koji je okrenuo leđa stotinama hiljada prevarenih građana i suprotno zakonu, pravdi i zdravoj logici presudio u korist bankarskog lobija. U IME NARODA - poručuju iz Stranke slobode i pravde. 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati