Društvo i ekonomija

[ Izvor: Telegraf ]

09. 09. 2021. 06:00 3

OPASAN TREND! Srpski tinejdžeri polivaju lice voskom i turpijaju zube

TikTok je društvena mreža koja je svoju ekspanziju doživela za vreme karantina i za veoma kratak vremenski period oborila sve rekorde posećenosti. Na našem području, ovu platformu najviše koriste tinejdžeri koji zbog video-snimaka postaju poznati preko noći.

Na ovoj mreži mogu se pronaći korisni saveti i trikovi, ali postoje i oni koji mogu da ugroze ljudsko zdravlje. TikTok je postao riznica saveta za tinejdžere, a oni ih nepromišljeno usvajaju i isprobavaju na sebi, ne razmišljajući o potencijalnim opasnim posledicama, piše Telegraf.

Poslednjih nedelja u trendu su tri saveta koje najuticajniji TikTokeri preporučuju kao "proverenu stvar" za lepši ten i zube. Nevolja je u tome što sva tri "proverena saveta", pored trenutne štete, mogu da ostave i dugoročne posledice.

1. Maska od aspirina

Popularnost maski za lice od aspirina sve je veća. Neki smatraju da je fenomenalna i potpuno nezamenljiva u nezi kože lica, dok drugi nemaju vidljive rezultate. Međutim, dermatolozi savetuju da direktna upotreba aspirina na lice duži vremenski period može izazvati neželjene posledice.

- Aspirin je derivat salicilne kiseline, a kao zvanična terapija u borbi protiv bubuljica i akni ne postoji - kaže za Telegraf specijalista dermatologije dr Dimitrije Karabahčiev.

Kako navodi, stavljanje aspirina direktno na kožu može izazvati alergijske reakcije, kao i iritaciju i isušivanje kože.

- Osobe koje imaju problematičnu kožu trebalo bi da se posavetuju sa stručnim licem i u dogovoru sa dermatologom kupe i koriste kreme koje su namenjene za određeni problem i tip kože - naglašava dr Karabahčiev.

2. Turpijanje zuba

Na TikToku je sve više snimaka na kojima mladi testiraju recept za savršen osmeh. Naime, tinejdžeri turpijom za nokte pokušavaju da izravnaju zube.

Ovaj vid "ulepšavanja" šokirao je stomatologe, koji ističu da je ovo izuzetno štetno.

- Treba podsetiti da zub prekriva gleđ, a da je ispod gleđi dentin koji je dentinskim otvorima direktno povezan sa živcem zuba - kaže za Telegraf stomatolog dr Dragana Ilić.

Ona dodaje da turpijanjem zuba osoba omogućava spoljašnjim faktorima direktan prolaz do živca zuba.

- Mladi turpijanjem zuba otvaraju kanale i izlažu zub spoljašnjoj sredini. Na taj način može doći i do odumiranja živca, a posledica je tamnjenje zuba i bolno vađenje živca. Turpijanjem zubi postaju krhki i lomljivi. Iste posledice imaju i stariji i deca, s tim što su mladi ugroženiji. Najbolji način da izravnate zube je poseta stomatologu - ističe dr Ilić.

3. Depiliranje lica voskom

Tipično je da žene u kućnim uslovima voskom skidaju nausnice, ali pojedini TikTokeri otišli su korak dalje i vruć vosak nanose po celom licu, uključujući i unutrašnjost nozdrva. Video-snimci u kojima ljudi depiliraju lice pomoću velike količine vrućeg voska zabrinuli su stručnjake.

- Najviše me zabrinjava činjenica da je u pitanju vruć vosak koji licu može naneti veliku štetu - kaže za Telegraf kozmetički tehničar Miljana Spaić.

Ona naglašava da neprofesionalnim pristupanjem vosku i licu može doći do opekotina i uklanjanja površinskog sloja kože.

- S razlogom postoje osobe kojima je to zanimanje, jer znaju najbezbedniji način - objašnjava Spaić i dodaje:

- Uklanjanje dlačica iz nozdrva nikako nije preporučljivo, jer one imaju važnu ulogu, a to je da sprečavaju ulaz virusa i bakterija direktno kroz nos.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati