Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

02. 09. 2021. 15:11 4

Minimalac 35.012 dinara, sindikati ne pristaju

Minimalac će od 1. januara biti 35.012 dinara. Na Sednici Socijalno - ekonomskog saveta utvrđeno je da se cena minimalne zarade za sledeću godinu poveća za oko 2.500 dinara u odnosu na ovogodišnji. Sindikati nisu pristali, ali su ministar finansija Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić objavili da će Vlada Srbije doneti odluku da od 1. januara minimalna zarada bude u nivou koji su predložili.

- Od 1. januara minimalna zarada biće 32.012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto i time mi dolazimo na 89 odsto pokrivenosti minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom.  Razumem sindikate da oni nisu zadovoljni - izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Na sednici Socijalno - ekonomskog saveta nije postignut dogovor sa sindikatima, koji su tražili da minimalac bude oko 39.000 dinara, koliko iznosi minimalna potrošačka korpa.

Brnabić je najavila da bi zahtev sindikata o usklađivanju minimalne plate i potrošačke korpe mogao da se realizuje za dve godine. Ona je rekla da će na kraju 2023. biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Po zakonu, ukoliko se socijalni partneri ne dogovore o iznosu minimalca, njegovu visinu do 15. septembra utvrđuje Vlada Srbije. Zato je mnogima bilo nejasno kako se desilo da dogovor nije postignut, a da ministar i premijerka saopštavaju visinu minimalca za sledeću godinu. Iznos od 35.012 dinara je onaj koji je prihvatiljiv za Vladu Srbije, bez obzira na stav sindikata.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i i UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković, su rekli da nisu zadovoljni, jer su očekivali da povećanje minimalca bude toliko da se 100 odsto pokrije minimalna potrošačka korpa.

Stojiljković je rekao da prepoznaje dobru volju, ali da sindikati ne mogu da prihvate predlog države.

- Velike su nejednakosti i moramo se truditi da minimalne zarade rastu brže nego druge plate - poručio je profesor Stojiljković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati