Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 08. 2021. 19:16 34

Gospođa ministarka ne zna gde je rođen Nušić

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić otvorila je juče 12. ivanjički festival kulture, humora i zabave "Nušićijadu”, a ovom prilikom pokazala je svoje neznanje rekavši da je čuveni pisac Branislav Nušić rođen u Ivanjici.

- Dame i gospodo, poštovana deco, poštovani gradonačelniče... želim pre svega svima da čestitam ovu dvanaestu po redu Nušićijadu i da kažem, kao što je već i rečeno da mi je izuzetno zadovoljstvo, a meni lično i čast što sam u mestu rođenja velikog Branislava Nušića. Jednog od naših najvećih pisaca koji je, čini mi se, najbolje opisao naš karakter - rekla je ministarka.

U pravu je ministarka, Nušić jeste najbolje opisao naš karakter, a ono što je još tužnije od činjenice da je Matićeva ministarka u Vladi Srbije, jeste to da je završila Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, gde je stekla titulu profesora srpskog jezika i književnosti.

Nejasno je kako je uopšte moguće da jedan profesor srpskog jezika i književnosti misli da je Branislav Nušić rođen u Ivanjici, ali je jasno da bi Matićeva posao profesora obavljala podjednako loše kao i onaj ministarski.

Inače Nušić je rođen 1864. u Beogradu, nedaleko od Saborne crkve, u kući na čijem je mestu danas Narodna banka Srbije. Detinjstvo je proveo u Smederevu, gde je i pohađao osnovnu školu i prve dve godine gimnazije. Maturirao je u Beogradu.

Festival "Nušićijada" nosi ime Branislava Nušića, srpskog književnika i komediografa, zato što je u svojoj pozorišnoj predstavi Gospođa ministarka, koristio rečenicu "Viđen si za Ivanjicu!" kao simbol pretnje svim neposlušnim činovnicima s kraja 19. veka da će biti proterani, u tada zaostalu varošicu Ivanjicu.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 34

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati