Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 08. 2021. 15:22 45

"Odlazak Geoxa? To se dešava kada raste ekonomija"

"Kompanije kao što je Geox ne mogu da isprate to što je u Srbiji prosečna plata 65.000 dinara i što je u planu da minimalac bude 35.000 dinara", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić komentarišući odlazak ove kompanije iz Vranja.

Ona je rekla da zato idu u zemlje u kojima mogu da plaćaju radnike manje.

- Nemam ništa novo da kažem osim onoga što sam rekla i pre sedam dana, to je proces koji se prirodno dešava kada imate rast i razvoj jedne ekonomije - rekla je Brnabić povodom i zvanične informacije da Geox ide u likvidaciju.

Dodala je da vlast nikad nije želela da Srbija bude zemlja jeftine radne snage, ali je nezaposlenost bila veća od 25 odsto i "morali ste da dovodite investitore koji su radno intenzivni i daju minimalne plate".

Brnabić je istakla da su loše ispregovarani delovi sporazuma oko subvencija i podsticaja tada, navodeći da je to promenjeno 2014. godine kada je Vladu Srbije vodio Aleksandar Vučić. Kako je rekla, od tada se subvencije daju i domaćim i stranim investitorima samo ako je nivo plata 20 odsto iznad minimalca.

- Mi smo danas mnogo kredibilnija destinacija za investitore, doći će. Ti ljudi su prošli obuku, imaju neko iskustvo i drugačije je sada. Uverena sam da će u najkraćem roku naći posao - dodala je Brnabić o radnicima Geoxa.
Brnabić je podsetila da je predsednik Srbije najavio posetu Vranju u septembru, kao i mogućnost da se pronađe nekakvo rešenje do Nove godine.

Dala je garancije da "nijednu osobu nećemo zaboraviti, nijednu porodicu ostaviti na cedilu, borićemo se i izborićemo se".

- Nekad i priželjkujete da se takve stvari dese, da se ne takmičimo u regionu koliko subvencije dajemo, a da plata bude minimalac - rekla je ona i navela da Srbija želi investitore koji će otvarati kvalitetnija radna mesta i davati bolje plate.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 45

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati