Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova Ekonomija ]

24. 07. 2021. 10:26 3

Od poplava će nas štititi i IT firma Khaoticen povezana s vlastima

Vodoprivredno privredno društvo (VPD) Smederevo je za 661.000 evra kupila IT kompanija Khaoticen, koja poslednjih godina dobija niz višemilionskih poslova od države. Kako bi ispunila uslov za konkurisanje (da se bavi sličnim poslovima) ova firma je formalno promenila svoju delatnost u "izgradnja hidrotehničkih objekata" na samo pet meseci, koliko je i trajao postupak privatizacije.

Ministarstvo privrede je u oktobru 2020. godine rapisalo javni poziv za privatizaciju VPD Smederevo. Krajem meseca, Ministarstvo menja uslove i umesto da od zainteresovanih firmi traži da se "kao pretežnom, bave delatnošću iz sektora F - građevinarstvo", kvalifikacioni uslov postaje da firmama bude "registrovana pretežna delatnost iz sektora F - građevinarstvo".

Ministarstvo privrede Novoj ekonomiji odgovara da uslov nije promenjen već da je "samo dodatno precizirano jer učesnici u postupku treba da dostave dokaze o ispunjavanju kvalifikacionih uslova pa je bilo potrebno precizirati"

Međutim, ovako definisan uslov omogućio je da Khaoticen već u novembru promeni svoju delatnost iz "ostale usluge informacione tehnologije" u "izgradnja hidrotehničkih objekata".

U martu je potpisan Ugovor o prodaji kapitala Vodoprivrednog privrednog društva Smederevo, a kupac je, formalno firma koja se bavi građevinarstvom, a zapravo IT kompanija Khaoticen.

Da je prepoznato da se firma zapravo ne bavi izgradnjom hidrotehničkih objekata jasno je i iz zaključka Komisije za zaštitu konkurencije koji je bio sastavni deo dokumentacije sa kojom je Khaoticen konkurisao za kupovinu državnog preduzeća.

- Pretežna registrovana delatnost podnosioca prijave je "izgradnja hidrotehničkih objekata", šifra delatnosti: 4291, pri čemu njegova stvarna delatnost, prema navodima u prijavi, obuhvata ostale usluge informacione tehnologije - piše u zaključku.

Khaoticen je u postupku javnog nadmetanja pobedio Milenijum tim koji je dao drugu najvišu ponudu, ali je Ministarstvo privrede ove informacije uklonilo sa svog sajta nakon što mu je Nova ekonomija postavila pitanja u vezi s licitacijom.

Vlasnik Khaoticena, Siniša Narić, bio je partner kompaniji Nites, koja je povezana sa bratom ministarske Darije Kisić Tepavčević, vlasnik je kompanije BD Agro Investment, a sa čelnim ljudima Ipsos Strategic Marketinga osnovao je i firmu Numerator koja je trenutno u postupku likvidacije.

 

Narić je u julu 2020. godine zajedno sa Markom Uljarevićem, koji je u medijima citiran kao direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja Ipsos Strategic Marketinga i Predragom Kurčubićem, direktorom Ipsosa osnovao preduzeće Numerator. Ova kompanija se od marta 2021. godine nalazi u postupku likvidacije.

VPD Smederevo zaduženo je za sprovođenje odbrane od poplava i drugih oblika zaštite od štetnog dejstva voda, staranje o funkcionisanju vodnih objekata i sistema, održavanje regulacionih i zaštitnih objekata i pratećih uređaja na njima, navodi se u dokumentaciji koja je bila objavljena na sajtu Ministarstva privrede.

akođe, posao vodoprivrednog preduzeća odnosi se na održavanje hidromelioracionih sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje, izvođenje sanacionih radova i hitnih intervencija na zaštitnim i regulacionim objektima i praćenje stanja vodnih objekata.

Primarni poslovi kojima se VPD Smederevo bavilo u poslednje tri godine odnosili su se na redovno održavanje nasipa i kanala JVP Srbijavode i redovno i investiciono održavanje kanalske mreže Javnog preduzeća Elektroprivrede Srbije (EPS) i Hidroelektrane Đerdap.

Upravo na lokacijama HE Đerdap Khaoticen vrši, zajedno sa firmom Nites, implementaciju sistema za bezbedno upravljanje SCADA okruženjem. Ovaj posao, vredan 3,7 miliona evra, ove dve firme dobile su u januaru 2020. godine. U avgustu ugovor je promenjen i izmenjeno je mesto isporuke i implementacije dobara. Umesto u Beogradu, sistem bi trebalo da se implementira u ogranku TENT u Obrenovcu i u HE Đerdapu.

Kako je BIRN objavio, Bojan Kisić, brat ministarske Darije Kisić Tepavčević, je izvršni direktor češkog ogranka Nites Grupe.

Prihodi firme Khaoticen na domaćem tržištu su za tri godine porasli više od 20 puta. Oni su 2017. godine iznosili 67,4 miliona dinara, 2018. godine 589,4 miliona, a 2019. godine 1,4 milijardi dinara.

VPD Smederevo je 2017. godine imalo prihode 84,2 miliona dinara, 2018. godine 102,2 miliona dinara, a 2019. godine 120,7 miliona dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati