Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN/Vuk Z. Cvijić ]

19. 06. 2021. 07:57 3

Finansijer SNS privilegovani trgovac sa crne liste

SAD ga tretiraju kao jednog od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu, koji poslove obezbeđuje nudeći mito, a u Srbiji firme jednog od finansijera SNS-a Slobodana Tešića bez problema dobijaju dozvole četiri ministarstva i BIA za izvoz oružja, koje uzgred od državnih firmi dobija po povlašćenim cenama.

Dok su institucije SAD, zadužene za borbu protiv korupcije, Slobodana Tešića stavile na crnu listu zbog sumnjivih poslova sa oružjem, u isto vreme nadležne institucije u Srbiji ovom finansijeru SNS-a redovno izdaju sve dozvole za trgovinu oružjem.

Njega je Кancelarija za kontrolu strane imovine (Office of foreign assets controls - OFAC) američkog Ministarstva finansija (Department of the Treasury) stavila na crnu listu 21. decembra 2017, a od 9. decembra 2019, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, društvo mu prave brojne osobe i preduzeća povezana sa Tešićem.
U obrazloženju za sankcije Tešiću navodi se da je on "jedan od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu", a "da bi osigurao ugovore o oružju sa različitim državama direktno ili indirektno je obezbeđivao mito i finansijsku podršku". Ističe se i da je "Tešić vodio potencijalne klijente na luksuzne odmore, plaćao njihovoj deci obrazovanje u školama i na univerzitetima na Zapadu, te zaključivao ugovore koristeći mito", piše NIN.

S druge strane, Tešićeve firme u Srbiji su bez problema dobijale saglasnost za izvoz oružja ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, na čijem su se čelu rotirali Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, Ministarstva spoljnih poslova i u vreme Ivice Dačića i sada, dok je ministar Nikola Selaković, a zeleno svetlo davala je i BIA kojom rukovodi Bratislav Gašić. Ministarstvo trgovine je overavalo dozvole na osnovu njihove saglasnosti.

Novi šef diplomatije Selaković se, inače, kao generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića hvalio da je Tešić Srbima na Кosovu i Metohiji donirao traktor i kombi, što se desilo tri meseca nakon što se decembra 2017. našao na crnoj listi SAD.

U aferi Кrušik, na koju je ukazala i Evropska komisija, a zatim i parlament EU, zapravo su Tešićeva preduzeća imala najveći obim sumnjivih poslova. U medijskim izveštajima uloga Tešićevih preduzeća je bila skrajnuta i u prvom planu je bila firma GIM, za koju je posredovao sada pokojni Branko Stefanović, otac novog ministra odbrane.

Idući tim tragom, NIN je otkrio da su poslednjih godina Tešićeve firme imale sumnjive poslove ne samo sa Кrušikom nego i drugim državnim fabrikama - Zastava oružjem, Prvom petoletkom i Prvim partizanom. Uprkos svemu, Tešićev biznis sa državnim fabrikama stalno se uvećavao.

Prema nezvaničnim podacima za 2020. najveći izvoznik oružja iz Srbije je ubedljivo Tešić sa više svojih firmi. Obim poslovanja firmi povezanih sa njim u 2020. nadmašuje državni SDPR Jugoimport za čak skoro tri puta. U izveštaju američkog OFAC-a su pobrojana preduzeća iz Srbije Partizan Tech, Technoglobal Systems, Vectura trans, Falcon Strategic Solutions, Araneks, Melvale corporation, Velcom Trade kao i nekoliko firmi u inostranstvu - Charso Limited, Grawit Limited i Finrost Limited Velcom Trade.

Pod sankcijama SAD je i Goran Andrić, opisan kao "jedan od najbližih saradnika Tešića, koji ga je predstavljao prilikom različitih prodaja u inostranstvu, uključujući pregovore o poslovima u njegovo ime dok se Tešić nalazio na listi UN za zabranu putovanja". Andrić je vlasnik Velkom trejda iz Beograda, a direktor je Nebojša Šarenac, za koga se navodi da je "izvršni direktor Tehnoglobala i Partizan teka" (prema podacima iz APR-a, on je direktor Tešićevog Partizan teka, kome je 2018. pripojen Tehnoglobal) i da kontroliše Melvale korporejšn (U APR-u je upisan kao direktor i vlasnik te firme), te da je "Tešićev nećak i jedan od najbližih saradnika".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati