Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

09. 06. 2021. 16:24 1

Podneo ostavku zbog pritiska vlasti na izbor rektora BU

Marko Davinić, predsednik Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Beogradu, podneo je ostavku na tu funkciju iz moralnih razloga, jer Senat ni posle godinu i po dana nije usvojio mišljenje Odbora o obavezi usklađivanja pojedinih odredbi Statuta Pravoslavno bogoslovskog fakulteta (PBF) sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UB.

Davinićevo obrazloženje članovim Senata je na današnjoj sednici tog tela pročitala rektorka UB Ivanka Popović i o tome se nije diskutovalo, prenosi Danas.

Odbor za statutarna pitanja je, podsetimo, u decembru 2019. godne doneo mišljenje da su odredbe Statuta PBF koje se odnose na davanje saglasnosti (blagoslova) za upis studenata na Fakultet i za konkurisanje za izbor nastavnika, na povlačenje saglasnosti (blagoslova) nadležnog episkopa, kao i na odobrenje Sinoda SPC za službu učenja, u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statuta UB.

Za ovo mišljenje Odbora 14. aprila je glasalo samo 18 članova Senata, što nije bilo dovoljno za njegovo usvajanje.

- Kao članovi akademske zajednice na najavljene izmene Zakona o visokom obrazovanju možemo samo posredno da utičemo. Međutim, naša direktna odgovornost tiče se odluka koje su u našoj nadležnosti, posebno u situaciji kada je autonomija Univerziteta ugrožena delovanjem tela koja se ne nalaze u njegovom sastavu. Takođe, lobiranje predstavnika izvršne vlasti tokom nedavno završenih izbora za rektora i prorektore dovelo je u pitanje legitimitet izbornog procesa i dodatno je ugrozilo autonomiju Univerziteta u Beogradu - naveo je Marko Davinić u pismu članovima Senata.

On je najavio da će funkciju predsedavajućeg obavljati do izbora novog predsednika Odbora, kako bi se obezbedio kontinuitet u njegovom radu.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji rektorka Ivanka Popović je navela da u studentskim domovima ustanove SC Beograd nema nijednog zaraženog studenta, a da je od 31. maja do 6. juna u Studentskoj poliklinici testirano 175 akademaca, od kojih je dvoje bilo pozitivno. Ona je kazala da se od 10. maja u Studentskohj poliklinici testiraju i strani studenti, učesnici programa „Svet u Srbiji“, kao i studenti kojima je to potrebno zbog praktične nastave.

Senat UB izabrao je danas pet profesora emeritusa za školsku 2020/21. godinu. To su Aleksandar Sedmak sa Mašinskog fakulteta, Dejan Popović i Sima Avramović sa Pravnog, Milan Damnjanović, profesor Fizičkog fakulteta i Mladen Lazić sa Filozofskog fakulteta. Njima će povelje profesora emeritusa biti dodeljene na Dan Univerziteta u Beogradu.

Senat je odlučio i da dodeli počasni doktorat UB predsedniku Egipta Abdelu Fatah el Sisiju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati