Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

07. 06. 2021. 20:16 4

Podneta tužba zbog Linglonga!

Građanski preokret je Upravnom sudu podneo tužbu protiv Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. U tužbi se traži poništavanje građevinske dozvole izdate kompaniji Linglong za izgradnju objekata u okviru fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu.

Navode da je "građevinska dozvola nezakonita kao preuranjen akt jer je izdata pre odluke o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu, o kojoj se još uvek odlučuje pred drugim državnim organom".

- Građanski preokret je tužbom ukazao da je svrha postupka davanja saglasnosti na studiju prevencija negativnog uticaja na životnu sredinu. Time što Pokrajinski sekretarijat nije sačekao odluku o studiji, obesmislio je odlučivanje o njoj, jer izdata građevinska dozvola omogućava izgradnju fabričkog postrojenja čiji uticaj po životnu sredinu nije prethodno ispitan u okviru zakonom propisanog postupka - navodi Građanski preokret.

Tužbom se ukazuje i na to da je za izdavanje građevinske dozvole investitoru bilo neophodno i pribavljanje Uslova zaštite prirode koje izdaje Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, jer se u neposrednoj blizini parcele na kojoj se gradi fabrika guma, na samo dva kilometra, nalazi Specijalni rezervat prirode "Carska bara". Linglong nije priložio dokaz da je takve uslove tražio i dobio, što je Pokrajinski sekretarijat zanemario.

Građanski preokret naglašava da Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj izdavanjem nezakonite građevinske dozvole pokušava da pravno "pokrije" dosadašnju bespravnu izgradnju i krivično delo građenje bez građevinske dozvole koje je na više od 47 hiljada kvadratnih metara izvršio Linglong, a ustanovio građevinski inspektor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Koaliciono pozorištance

Zoran Živković [21.09.2021.]


Anketa

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Rezultati

Video dana

Odlučio je da se p(r)ovuče posle osvajanja trke...