Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

07. 06. 2021. 20:16 4

Podneta tužba zbog Linglonga!

Građanski preokret je Upravnom sudu podneo tužbu protiv Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. U tužbi se traži poništavanje građevinske dozvole izdate kompaniji Linglong za izgradnju objekata u okviru fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu.

Navode da je "građevinska dozvola nezakonita kao preuranjen akt jer je izdata pre odluke o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu, o kojoj se još uvek odlučuje pred drugim državnim organom".

- Građanski preokret je tužbom ukazao da je svrha postupka davanja saglasnosti na studiju prevencija negativnog uticaja na životnu sredinu. Time što Pokrajinski sekretarijat nije sačekao odluku o studiji, obesmislio je odlučivanje o njoj, jer izdata građevinska dozvola omogućava izgradnju fabričkog postrojenja čiji uticaj po životnu sredinu nije prethodno ispitan u okviru zakonom propisanog postupka - navodi Građanski preokret.

Tužbom se ukazuje i na to da je za izdavanje građevinske dozvole investitoru bilo neophodno i pribavljanje Uslova zaštite prirode koje izdaje Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, jer se u neposrednoj blizini parcele na kojoj se gradi fabrika guma, na samo dva kilometra, nalazi Specijalni rezervat prirode "Carska bara". Linglong nije priložio dokaz da je takve uslove tražio i dobio, što je Pokrajinski sekretarijat zanemario.

Građanski preokret naglašava da Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj izdavanjem nezakonite građevinske dozvole pokušava da pravno "pokrije" dosadašnju bespravnu izgradnju i krivično delo građenje bez građevinske dozvole koje je na više od 47 hiljada kvadratnih metara izvršio Linglong, a ustanovio građevinski inspektor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati