Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

13. 05. 2021. 10:16 1

"Država šalje poruku: Radite na crno, isplativije je"

Dok država podmićuje strane investitore novcem svih građana za domaće privrednike, uslovi poslovanja su poražavajući, ističe Udruženje zaštitnik privrednika i preduzetnika, prenosi novosadski portal 021.rs.

Udruženje navodi da država ne nastoji da reši problem crnog tržišta.

- Svedoci smo dvostrukih aršina jer se država prema domaćim privrednicima ponaša represivno, dok su ustupci i efikasna administrativna usluga namenjeni isključivo stranim investitorima. Dodatna otežavajuća okolnost je ogromno crno tržište koje neefikasan državni aparat ni na koji način ne suzbija - navodi se.

- Kao registrovan privrednik izloženi ste visokim kaznama za prekršaje koji su često diskutabilni. Takav jedan prekršajni nalog od npr. 300.000 dinara, kakvi se ovih dana intenzivno pišu registrovanim privrednicima, može lako da uništi jedan legalan privredni subjekat gaseći i radna mesta. Sa druge strane, neregistrovani subjekti koji neometano trguju "na crno" i ne pune budžet platiće mandatnu kaznu od 5.000 dinara tako da je takav vid poslovanja veoma isplativ - ističu iz Udruženja.

Udruženje zaštitnik privrednika i preduzetnika jasno poručuje da je na osnovu odluka države ideja jasna: Radite na crno.

- Setom zakona donetih na brzinu kojima će se dodatno opteretiti poslovanje legalno registrovanih privrednih subjekata i koji opet predviđaju drakonske kazne za svaki prekršaj (Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskim fakturama, Zakon o arhivskoj građi) država nam na svoju štetu šalje jasnu poruku - radite na crno, isplativije je - zaključuju iz Udruženje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati