Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 04. 2021. 07:17 15

"Cinizam ministarke Mihajlović, dužni ste ove odgovore"

Nakon tri godine opstrukcije, nerazumevanja i antikampanje vođene protiv mene, nije mi više moguće lojalno i strpljivo trpeti napade onih koji se u zaštitu životne sredine najmanje razumeju, pokušavajući da neistinito i manupulisanjem zadobiju još jedan mizerni politikantski poen - stoji u saopštenju dr Gorana Trivana, bivšeg ministra za zaštitu životne sredine.

Dalje se u tekstu navodi:

Sa druge strane, sve vreme naša javnost i građani dobro znaju šta je zapravo istina, ko je oduvek na strani zaštite a ko ne. Ko govori istinu - a ko ne, šta je moralno a šta ne. Ponavljam godinama - Ekologija nije i ne sme biti dnevno-politička tema jer se radi o pitanju naših života.

Da li se to ministarka Mihajlović samoproziva ili zamenom teza pokušava da zbuni javnost Srbije kada o uzrocima problema minihidroelektrana i zabrani njihove gradnje kaže:

- Prethodni ministar zaštite životne sredine i još neki ljudi koji su se bavili realizacijom malih hidroelektrana doveli su nas u situaciju da te MHE budu realizovane na načine koji nisu bili adekvatni, niti su bili u skladu sa zakonom... I mi smo sada odreagovali i zabranili MHE“...

Pitam javno ministarku Mihajlović - koje sam to MHE ja realizovao? Zašto ne navede imena tih "još nekih ljudi"? Jesu li to oni kojima je još 2013. godine kao ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, omogućila davanje 293 lokacije za gradnju MHE? Da li je to bilo društveno odgovorno i ekološki adekvatno postupanje prema prirodnom blagu Srbije koje je bilo u njenom resoru?

I zašto je kao ministarka građevinarstva ignorisala inicijative građana i udruženja, javne rasprave, mišljenja i stavove struke i nauke o štetnosti gradnje MHE u zaštićenim dobrima i odbila da da pozitivno mišljenje na izmene Zakona o zaštiti prirode kojim se sprečava gradnja MHE? Da li je potrebno da podsetim ministarku Mihajlović da se takođe oglušila o mnogobrojne zahteve da stavi van snage protivzakonito izdate građevinske dozvole ili one kojima je istekao rok, da se kao ministarka u svim resorima koje je vodila uvek, i rečju i delom zalagala za gradnju MHE, pa i sada kada volšebno kao ministarka energetike, a u ulozi portparola Ministarstva zaštite životne sredine predlaže zakon o zabrani njihove gradnje. Kakav cinizam.

Javnost zna istinu, da sam od prvog dana osnivanja MZŽS kao i pre toga, javno govorio i uvek ću govoriti o svim ekološkim problemima i posebno o štetnosti gradnje MHE derivacionog tipa. Zastupajući sopstveni profesionalni stav, kao i struku i građane, u javnim raspravama u kojima su učestvovale naučne institucije, predstavnici fakulteta i instituta, čak i SANU, podizao sam pozornost ukupne javnosti, budući da građani imaju pravo da znaju u kakvoj životnoj sredini žive i svestan da nećemo uspeti da sačuvamo i unapredimo životnu sredinu bez pomoći civilnog društva, građana i medija.

I uspeli smo u tome. U Srbiji je ekologija postala stalno prisutna tema, po meni - najvažnija. I ne samo to. Ministarstvo zaštite životne sredine je učinilo sve što je u njegovoj nadležnosti da spreči štetu i predloži izmene Zakona. A koliko smo imali podrške u tome, od koga, a od koga ne - javnost je videla i razumela. I umesto da nas podrže i ne sprečavaju da u dijalogu sa građanima rešavamo probleme u institucijama, proizvode nezadovoljstvo građana i ekološki bunt koji je opravdan. Poslednji je trenutak da se ekologiji vrati novac i značajno više investira, a to je sada moguće imajući u vidu da je budžet stabilizovan.

Ljubav prema Srbiji je briga i borba svih nas za odbranu zdrave i čiste životne sredine - stoji na kraju saopštenja dr Gorana Trivana, bivšeg ministra za zaštitu životne sredine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati