Društvo i ekonomija

D. Ljutić

24. 10. 2023. 11:34 17

2017. na Vučićev mig tabloidi napali Nikolića. 2023. na Vučićev mig tabloidi čuvaju Nikolića

Nikolić i Vučić su zajedno prošli radikalski univerzum populističkih laži, nastao još na "hlebu od tri dinara" za vaskoliki srpski narod. Šta sad znači ovo njegovo "buđenje u zimu kad mu vreme nije?". Moguće namirivanja računa unutar novoradikalske familije. Ali, Tomislav Nikolić bi trebalo da odgovori, koliko je koštalo njegovo dosadašnje ćutanje narod Srbije.

Aleksandar Vučić najavio je kadrovsko osveženje u toj partiji, uoči izborne kampanje koja sledi. U redove naprednjaka, pravo iz političke izolacije, stiže predsednik Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić. Šumadinac iz prve ruke. Penzionerski dani nikako da mu poteknu mirno. O novom udomljavanju Nikolića, čoveka koji je lako mogao ostati samo "obični" penzioner sa omiljenim hobijem, pečenje rakije "tomovače", spekulisalo se samo u nekoj suludoj misiji.
Pobedom na predsedničkim izborima 2012. godine, tadašnji lider SNS Tomislav Nikolić nije ni slutio da će od tog momenta krenuti njegov politički pad. Ubrzo je napustio stranku, ali se ipak nadao da će biti kandidat ove stranke na izborima 2017. godine, što se nije desilo.

Bilo da su njihovi međusobni sukobi i animoziteti stvarni ili su samo bacanje prašine u oči, Vučić i Nikolić su uvek do sada postizali dobar kompromis. Jedan je dobijao vlast i moć, a ni drugi nije ostajao kratkih rukava. Upitan onog istog dana pre sednice Predsedništva SNS, da li postoji mogućnost da više ne sarađuje sa Vučićem, ako ne bude opet kandidovan za predsednika države, Nikolić je odgovorio: "Ne, ne postoji". Te 2017. Nikolić je u intervjuu za ruski Sputnjik otvoreno rekao da za odustajanje od kandidature traži povratak na čelo SNS i mesto budućeg premijera. "Kandidovaću se ako se ne dogovorimo", bila je njegova poruka. Pojedini mediji tvrdili su tada da su ti pregovori tajni, i da ih zapravo vode ovlašćeni predstavnici premijera i predsednika. Iz Vučićevog kabineta, međutim, poručuju da ne postoje nikakvi ni tajni ni javni razgovori, i da premijera "Nikolić više ne zanima“.

"Srpski car Vučić hoće novo odelo", tako je glasio naslov članka koji je te 2017. objavio bečki dnevnik Prese, povodom Vučićeve najave da će se kandidovati za funkciju predsednika države. Tada aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić, oktobra 2016. godine, izjavio da nema nameru da se kandiduje na predsedničkim izborima.

- Kažu, "glupi Vučić želi da pobedi na predsedničkim izborima", a ja se neću ni kandidovati - rekao je tada Vučić.

Sva ova medijska kampanja protiv Nikolića trajala je tada već dugo, to je bila neka vrsta postupne marginalizacije, i to je nešto na šta je Tomislav Nikolić u velikoj meri pristao. Krenulo je od Zorane Mihajlović, preko potpredsednika stranke Miloša Vučevića, ali i koalicionih partnera poput Ivice Dačića, koji je kazao da će vladajuća većina imati jednog kandidata samo ako to bude bio premijer Vučić. Koliko su te pretnje bile ozbiljne, govori i to što je Radomir Nikolić, sin tadašnjeg predsednika, glasao za to da Vučić bude kandidat za predsednika, a ne njegov otac. Danas ti isti mediji aplaudiraju Vučiću na angažovanje Nikolića.

- Evo da mi u oči kažete da sam kriminalac, da rušim Vučića, da cepam SNS, nema potrebe da to govorite sutra novinama koje plaćate - rekao je Tomislav Nikolić 2017. svojim saborcima.

Eto, vreme je da progovore svi oni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati