Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 04. 2021. 16:33 1

Sukob klanova u SNS-u ugrožava autonomiju Univerziteta

Nakon skandalaznog imenovanja Maje Gojković i Jadranke Joksimović u Savet Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Srpska napredna stranka se obrušila i na Univerzitet u Novom Sadu. Sukob dva klana naprednjaka oko izbora rektora novosadskog univerziteta, ceo ovaj izborni proces pretvorio je u običnu farsu, navode iz Demokratske omladine.

- Napuštanje sednice od strane dosadašnjeg rektora, a potom i prekid iste na kojem je trebalo da bude izabran novi rektor je nezabeležen slučaj u istoriji ove obrazovne institucije. U međuvremenu su po hitnom postupku i promenjeni članovi Saveta Univerziteta u Novom Sadu, kao i fakulteta koji su deo ovog univerziteta. Očigledno je da iza svega ovoga stoji politička pozadina sukoba dve struje u Srpskoj naprednoj stranci - jedne kojoj pripada aktuelni pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost i druge koju predvodi dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački, koji je u odličnim odnosima sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i koji je govorio na mitinzima Srpske napredne stranke - navodi se u saopštenju.

Demokratska omladina podseća javnost da je "Rade Doroslovački na poziciju dekana FTN-a izabran protivzakonito, što je i potvrdila Skupština Srbije".

- Takođe, njegov mandat su pratile i mnogobrojne afere, među kojima je i izbor tadašnje Vučevićeve savetnice Marijane Dukić Marijanović na mesto vanrednog profesora Fakulteta tehničkih nauka, iako je pomenuta doktorirala na istom onom univerzitetu na kome je Tomislav Nikolić masterirao. Ovo je ujedno i bio prvi takav izbor na ovom nekada uglednom fakultetu. Iako nelegalno izabran za dekana FTN-a, Rade Doroslavački koristi i dalje tu svoju poziciju, kako bi za rektora Univerziteta u Novom Sadu pokušao da progura svog kandidata, kojeg ni matični fakultet nije podržao - kažu iz Demokratske omladine.

Oni ističu i da se "prvi put u istoriji Univerziteta u Novom Sadu, dešava se ovakav skandal oko izbora rektora".

- Dok se dve struje u okviru Srpske napredne stranke svađaju oko mesta rektora, autonomija našeg univerziteta je, zbog toga, ugrožena. Pozivam sve nastavnike da sačuvaju automoniju univerziteta i da ne dozvole Srpskoj naprednoj stranci da svojim ponašanjem unište obrazovanje u Srbiji - kaže Dejan Bagarić, poverenik Demokratske omladine i student novosadskog univerziteta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati