Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 04. 2021. 12:16 4

"Medijska manipulacija na vestima RTS ljuti i žalosti"

Već niz godina unazad, uređivačka politika informativne redakcije RTS-a je skoro isključivo odgovorna za opravdano nezadovoljstvo, čak gnev opoziciono orijentisanih građana prema javnom servisu. Ovo nezadovoljstvo je nehotično upućeno našem zajedničkom javnom servisu, odnosno RTS-u u celini, kojeg svi podjednako finansiramo - navodi se u otvorenom pismu srpskog pokreta Dveri RTS-u.

- Mnogi opozicioni lideri su ne jednom izražavali svoje, malo je reći, nezadovoljstvo profesionalnošću vaših novinara i urednika, što je i javno potvrđeno skandaloznim snimkom razgovora u studiju RTS-a između Ivice Dačića i novinarke vaše redakcije, koji se desio u momentu kada su oni bili uvereni da ih kamere ne snimaju - navode Dveri.

Kako kažu, to ne znači da redakcija RTS-a nema i pozitivne profesionalne domete, "ali izgleda da vi svoje domete smete da ostvarite samo na onim temama koje su „odobrene“, koje su u funkciji politike vladajuće stranke ili koje tu politiku ne izlažu neugodnoj kritici, niti otkrivaju ahilove pete sistema i režima".

- Ono što nas ljuti ali i žalosti je jasno prisustvo nevidljive zlonamerne ruke medijskih manipulacija na vestima, u različitim oblicima izveštavanja vaše kuće, koji na RTS-u nisu vulgarni kao na TV Pink ili drugim privatnim televizijama, ali čije je manipulativno dejstvo mnogo snažnije samim tim. Ovo se na RTS-u ostvaruje uglavnom putem sistemskog prećutkivanja delovanja opozicije, koje je u Srbiji znatno, i sporadičnog ali vrlo selektivnog izveštavanja - gde brižljivo i sa pažnjom birate i objavljujete najslabije izjave opozionih lidera, izjave o najmanje važnim temama, greške opozicionih lidera i sve ono što može da obori rejting opoziciji i da gradi „poželjan“ narativ o njenoj nesposobnosti i marginalnosti - navodi se u pismu.

U pismu RTS-u se navodin i da je "tužno to što su svoje realne profesionalne kvalitete podredili tome, i što su time doveli u pitanje ugled i značaj celokupnog javnog servisa, čiji su dometi i rad važni za ovu naciju i koji je apsolutno nezamenljiv". 

- Od vas kao novinara u narednom period očekujemo, da u susret izborima na svim nivoima suštinski korigujete vašu uređivačku politiku i omogućite građanima koji vas finansiraju da na vašim programima redovno, blagovremeno, iscrpno, a posebno uživo čuju svoje političke predstavnike. Verujte, puno je građana kojima ste uskratili „pravo da znaju sve“ i čiji revolt, čak ni mi, njihovi politički predstavnici ne možemo više da izrazimo i kanališemo kroz oblike legitimnog izražavanja protesta - kažu iz Dveri.

Oni podsećaju da je interes građana da budu informisani o radu svojih predstavnika je deo javnog interesa Republike Srbije, a on je grubo narušen.

- Ponavljamo - jedan čovek ne može izražavati volju svih građana Republike Srbije, niti se čitava Srbija može podrediti volji jednog čoveka. Kako je dobro rekao Njegoš: „barjaktaru darivat Evropu, grehota je o tome i misliti“! Mislite o tome i ne potcenjujte važnost slobode misli i govora - zaključuju iz Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati