Društvo i ekonomija

M. Z.

15. 04. 2021. 12:50 1

"Registar pedofila hitno da postane javan"

"Zgroženi smo napadima na devojčice od stane pedofila. Samo tokom poslednja dva dana registrovana su tri napada na teritoriji Srbije, a to su samo oni slučajevi za koje je javnost saznala", navodi se u saopštenju Ženske mreže Stranke slobode i pravde.

U otvorenom pismu, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Prema statistikama, svakoga dana dogodi se po jedan napad pedofila na nezaštićenu decu i ovakvi užasni zločini često ostaju nekažnjeni. Užasava i činjenica da se pedofili mogu naći u svim starosnim strukturama i profesijama, čak i među onima koje su ugledne u društvu, poput profesora folklora i sveštenika koji su počinioci poslednjih gnusnih napada na decu.

Stranka slobode i pravde zahteva da registar pedofila, koji je uveden "Marijinim zakonom" još 2013. godine - hitno postane javan. Silovanje, obljuba sa detetom, nedozvoljene polne radnje, podvođenje, posredovanje u vršenju prostitucije, iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju, ovo su samo neka od krivičnih dela zbog kojih osuđeni mogu da se nađu u registru.

Kako se pedofili mnogo više plaše mogućnosti da budu uhvaćeni i prepoznati nego što se plaše kazne, njihovo ime u javnom resgistru kojem svaki građanin može da pristupi, jeste jedna od mera koja će ih zaustaviti od njihovih bolesnih namera. Društvo ima pravo da zna ko su predatori spremni da naude detetu i pravo deteta na bezbednost i zaštitu ovde dominira nad svime drugim.

Međutim, porazne statistike svedoče da je svaki peti silovatelj oslobođen optužbe, da su prosečne kazne za pedofile 1,4 godine, a da se žrtve tokom postupka saslušavaju po pet puta, čime se trauma ponovo proživljava.

Stoga Stranka slobode i pravde zahteva urgentne mere koje će zaštiti decu od ovih predatora, kao i pooštravanje kazni za svakoga ko se usudi da naudi deci:

- snimanje iskaza žrtve prilikom davanja prvog iskaza, koji bi se kasnije koristio na suđenjima, čime se sprečava ponavljanje trauma kroz koje su deca već prošla

- ukindanje kazne kućnog pritvora, kao i novčane kazne za sve ove slučajeve

- krivični postupci za suđenje pedofilima da budu prirotet i da se procesuiraju po hitnom postupku.

Porazno je da žrtve i po tri godine čekaju pravdu", zaključuje se u saopštenju Ženske mreže Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati