Društvo i ekonomija

Ana Stevanović

22. 03. 2021. 17:35 7

Kad aplauz kolega utihne

Glumicu Danijelu Štanjfeld upoznala sam na prvoj godini studija na Fakultetu dramskih umetnosti. Bile smo ista generacija, ona na katedri za glumu, a ja na produkciji. Četiri godine smo delili klupe na predavanjima i pratili jedne druge u učenju, rastu i napretku. Danijelina klasa bila mi je omiljena klasa glumaca jer teško da moglo izmeriti ko je od njih bio darovitiji, ko kulturniji, duhovitiji, vaspitaniji. A svi do poslednjeg bili su dobri ljudi koji su do srži verovali da će umetnošću i kulturom promeniti svet.

I upravo zbog toga što sam sa njima provela toliko godina, što ih znam i godinama pratim njihove uspehe i uloge, verujem u svaku reč Danijele Štajnfeld kada je smogla neslućenu snagu i u svom dokumentarnom filmu ‘’Zaceli me’’ podelila i sopstvenu priču o silovanju. Ogromna je snaga potrebna prvenstveno da bi se ta užasna trauma podelila sa drugima, još veća da se sa time izađe u javnost kako bi se i drugim žrtvama poručilo da nisu sami u svom bolu, a možda i najveća hrabrost je potrebna da bi se sa dokazima neko uputio u tužilaštvo što je i Danijela učinila, ne samo kako bi dobila pravdu, jer nijedna pravda ne može žrtvama vratiti mir kakav su imale pre, već kako zlostavljač, nasilnik i silovatelj ne bi povredio nekoga drugog. 

Zato ostaje ogromno pitanje za tužilaštvo i za institucije šta su čekali ovoliko dugo pa da reaguju? Zbog čega ostaje utisak da su odugovlačili sa postupanjem iako su sve dokaze koje im je Danijela predala imali u svojim rukama? Da li su u pitanju bile političke igre u koje je upleten glumac koga Danijela optužuje, a koji je svih prethodnih meseci javno nastupao baveći se politikom i možda tako pokušavao da pronađe svojevrsnu zaštitu među onima koji su samo trenutno moćniji od njega? 

Nema nikakve sumnje da će predstojeći dani i nedelje biti teški za Danijelu i njenu porodicu. Sa zagorčavanjem su već krenuli prorežimski tabloidi koji su uobičajenim spinovanjem i lažima pokušali da skrenu pažnju sa gnusnog dela i sa onoga ko je to delo počinio. Stoga, ono što možemo učiniti jeste da i njoj, ali i svakoj drugoj žrtvi nasilja pružimo podršku i verujemo im zato što hiljade nasilnika i zlostavljača korača i pored nas. Hiljade njih skriva se iza stečene moći, ugodno ušuškani na pozicijama gde niko ne bi ni pomislio da može da bude neko ko je u stanju da poništi i povredi drugo ljudsko biće, brutalno gazeći tuđe dostojanstvo. Brojni su takvi na pozicijama odakle nesmetano uništavaju tuđe živote verujući da im niko nikad neće ništa moći. 

Zbog toga pružam svu podršku glumici Danijeli jer u ovom trenutku njen glas i njena borba predstavljaju svetionik stotinama drugih žrtava koje strahuju da se odvaže i progovore o nasilju koje su same doživele. Danijela, kao i sve devojke i žene zaslužuju našu podršku i aplauz, za razliku od onog koji već godinama izostaje i od publike ali i od kolega glumaca kada se čovek koji je Danijeli naneo zlo pojavi i pokloni na sceni. Posle takvih ostaje samo zaglušujuća tišina. 

Dr Ana Stevanović, članica predsedništva Stranke slobode i pravde 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati