Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 03. 2021. 14:37 25

KIDAJU ZA VUČIĆA Šta spaja Irenu Vujović i Andreu Radulović?

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, koja nije uspela kako treba ni da pročita predlog pravilnika o načinu i uslovima za merenje količine ispitivanja kvaliteta otpadnih voda u Skupštini, inače važi za jednu od omiljenih članova Srpske napredne stranke. Imajući u vidu njene javne nastupe, ali i nastupe drugih visokopozicioniranih članova SNS, poput zamenice predsednika Gradske skupštine Andree Radulović, postavlja se pitanje čime su zaslužile javne funkcije i kakva poruka se šalje javnosti?

Ko su Irena Vujović i Andrea Radulović?

- Predlog pavilnika o načinu i uslovima za merenje količine ispitivanje kvaliteta otpadnih voda i njihovog uticaja na recipi... recipijente i sadržini izveštaja o izvršenim merenjima - pokušala je Vujović da pročita napisani tekst, a pošto nije uspela počela je da se smeje.

Međutim, nisu se ovde završili ministarkini gafovi. Ona je srpsku opštinu Kovin preimenovala u "kovid", pa kada je shvatila šta je izgovorila, opet je počela da se smeje.

- Opštine Kladovo, Novi Be...be Bečej, Beočin, grad Kruševac, grad Sremska Mitrovica, opština Kosjerić, grad Bor, grad Šabac, grad Kragujevac i opština kovid - rekla je Vujović, nakon čega je opet usledio smeh.

Ono što je prilično izazvalo pažnju javnosti je što ovaj nastup novopečene ministarke nikako nije bio reprezentativan, naročito ne za nekoga ko obavlja visoku javnu funkciju u državi. Ali, ono što je još čudnije je kako se ministarka ponela prema činjenici da je napravila toliko gafova u jednom izlaganju. Umesto da se skoncentriše na tekst koji treba do kraja da pročita, ona je odlučila da se "sve prebaci na smeh", iako je u pitanju bilo prilično ozbiljno izlaganje. 

Međutim, činjenica da se Vujovićeva Srpskoj naprednoj stranci pridružila 2008. godine, da je bila članica Glavnoj odbora, a onda i članica Predsedništva od 2016. jasno je da uživa veliko poštovanje u stranci. O tome svedoči i činjenica da je nakon izbora 2012. i 2014. izabrana za narodnu poslanicu, a posle izbora 2014. je imenovana i za pomoćnicu tadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog, i to zaduženu za oblast društvenih delatnosti. Kada je Agencija za borbu protiv korupcije saopštila da ne može da obavlja dve javne funkcije, dala je ostavku na poslanički mandat. 

Posle lokalnih izbora 2016, izabrana je za predsednicu opštine Savski venac, a iako se njeno ime 2018. pominjalo i za gradonačelnicu Beograda, ona je nakon izbora 2020. postala ministarka zaštite životne sredine. 

Možda ministarka ne zna da pročita tekst, niti da se predstavi u najboljem svetlu srpskoj javnosti, ali, jedno je sigurno, ministarka zna u svakom trenutku da stane u odbranu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a to je očigledno, jedino što se ceni u aktuelnoj vlasti.

Tako se pre neki dan oglasila i tražila najstrožu osudu za praćenje porodice predsednika Vučića, ali i istakla da "svi koji su u tome učestvovali bi trebalo da odgovaraju u skladu sa zakonom". Ona se takođe osvrnula i na "borbu sa mafijaškom organizacijom", međutim, nikako nije jasno zašto se tačno ona kao ministarka ekologije ovim povodom oglašavala?!

Međutim, ministarka Vujović nije usamljeni slučaj u Srpskoj naprednoj stranci koja ne zna najbolje da se predstavi. Njena stranačka koleginica, inače zamenica predsednika Skupštine Andrea Radulović poznata je u javnosti kako neko ko "izmišlja nove reči". Tako smo od nje uspeli da čujemo da postoje oni koji "istaču svoja mišljenja", ali i da postoje neke reči poput "prezuzeštviša", "komukacije", "kointinuirani", "odštetiti", "poseciti", "zločinama" "malverški"...U njenim obraćanjima je tako "Aleksandar Vučić POCO predsednik Vlade", dela Borislava Pekića su "najznačajnija u srpskom JEDNIKU", a o kulturi Beograda kaže "nije VODENO računa", šta god to značilo. 

 

I Radulovićeva, baš kao i Vujovićeva, opstaje na funkcijama, iako bi u svakoj drugoj zemlji posle prvog jezičkog gafa bila sklonjena sa javne funkcije. Ona je još 2014. na izborima za organe lokalne samouprave izabrana za odbornika u Skupštini grada Beograda, a funkciju zamenika predsednika Skupštine grada Beograda, obavlja takođe od 2014. Inače je član SNS i sekretar koordinatora Saveta SNS, Gradskog odbora Beograd. 

Iako ni Radulovićeva nije baš vešta sa maternjim jezikom, odlična je u odbrani trenutne vlasti, čak je spremna i da bude "živi zid", što je i pokazala jednom prilikom ispred Skupštine Grada. Zato, poruka koja nam se šalje jeste da ne morate da znate da pričate, niti da se razumete u posao koji obavljate, ali, morate da budete lojalni i odani, kako predsedniku, tako i stranci kojoj pripadate. I funkcija vam je zagarantovana! 

Srbija danas...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati