Društvo i ekonomija

Predrag Popović [ Izvor: predragpopovic.wordpress.com/ ]

06. 03. 2021. 20:10 12

Pripadnik BIA priznao: PRATIO SAM ĐILASA

Branislav Radosavljević, pripadnik Bezbednosno informativne agencije, odlučio je da prekine omertu. Radosavljević je Bratislavu Gašiću, direktoru BIA, i Tužilaštvu za organizovani kriminal poslao pismo s porukom: Oslobodite me odgovornosti za saučesništvo u aferi „Jovanjica“ ili ću da otkrijem sve nezakonite akcije u kojima sam učestvovao po nalogu nadređenih.

U drugoj optužnici za slučaj „Jovanjica“, Radosavljeviću se na teret stavlja da je, uz još neke pripadnike BIA i MUP-a, dostavljao poverljive podatke, obezbeđivao dokumente i fizičku zaštitu Predraga Koluvije i njegove plantaže marihuane kod Stare Pazove.

„Koluvija, da bi zaštitio proizvodnju opojne droge i da bi izbegao krivični progon, sa tri strane iz bezbednosnih krugova je skupio pripadnike kriminalne grupe“, navodi se u novoj optužnici, čije detalje je objavio KRIK.

U optužnici su citirani detalji komunikacije u aplikaciji „Razgovor“, u grupi „Savet za bezbednost“. Policajci i agenti BIA i VOA dostavljali su Koluviji podatke o istragama protiv njegovih saradnika, izdavali mu falsifikovane dokumente, dali su mu lažnu policijsku značku i policijske registarske tablice, a pritom su ga i savetovali kako da pakuje drogu.

U optužnici je citiran deo prepiske u kojoj je Radosavljević pohvalio Koluviju: „Radiš zdravu sistemsku priču“, a učestvovao je i u organizovanju straže u „Jovanjici“. „Dobar dan, dobri ljudi. Ko je večeras dežuran?“, raspitivao se Radosavljević 10. novembra 2019. godine.

Radosavljević je iz BIA upućen u MUP, gde je angažovan kao asistent tadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović. Iako je, kao kadar Srpske napredne stranke, uživao poverenje Gašića i Hrkalovićke, izgleda da mu se ne sviđa uloga žrtvenog jarca, ne bi da ide na višegodišnju robiju za krivična dela koja su zajedno izvršavali. Zato je poslao preteće pismo direktoru BIA i specijalnom tužiocu.

Uz zahtev da ga oslobode od odgovornosti, Radosavljević je objasnio da je samo izvršavao naređenja. Priznao je da je znao da učestvuje u nezakonitim aktivnostima, ali to je radio i u drugim slučajevima, u kojima je takođe postupao po naređenjima starešina. Između ostalog, Radosavljević je naveo da je dobijao naloge da prati lidere opozicije. Uz pismo, Gašiću i Mladenu Nenadiću je dostavio kopije izveštaja i fotografija napravljenih prilikom tih akcija. U priloženim dokazima nalaze se i fotografije Dragana Đilasa na raznim mestima, pa i sa letovanja u Turskoj. Radosavljević je Đilasa snimao i dok je bio u bazenu sa svojom decom.

Iako je bio odan kriminalcima iz vrha SNS-a, BIA i MUP-a i podoban za učešće u najprljavijim krivičnim delima, Radosavljević je pravio i čuvao kopije izveštaja, koji sada koristi kao polisu životnog osiguranja. Ako mora da potone, sa sobom će povući Gašića i neke načelnike BIA, koji su mu naređivali da prati Đilasa i druge opozicione lidere.

Uplašen za svoju sudbinu, Branislav Radosavljević je raskinuo omertu i stvorio uslove da se oglase i drugi potencijalni svedoci saradnici. Pored njega, optužnicom su obuhvaćeni Aleksandar Tošić, šef BIA u beogradskoj opštini Zvezdara, Radovan Bojović iz Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala i Zoran Baštovanović, pripadnik Odeljenja za borbu protiv korupcije. Saša Vujisić, pripadnik Vojnoobaveštajne agencije, imao je više sreće i pameti od Radosavljevića.

Posle hapšenja Koluvije, policija je ušla u „Jovanjicu“ i zatekla Vujisića. On je policajcima pokazao legitimaciju VOA i rekao da je na zadatku. Pošto nije uhapšen, seo je u auto i, umesto kući, otišao pravo u Sloveniju, u američku ambasadu u Ljubljani. Tamo je tri dana razgovarao s agentima DEA, posle čega su ga specijalnim avionom prebacili u Sjedinjene Američke Države. Iako se nalazi na optužnici i poternici, Vujisić je bezbedan, što ne može da se kaže za Radosavljevića.

Ipak, Branislav Radosavljević je našao hrabrosti da, braneći sebe, optuži šefove BIA za političke i kriminalne zloupotrebe.

https://predragpopovic.wordpress.com/2021/03/06/pripadnik-bia-priznao-pratio-sam-dilasa/ 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati