Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

26. 02. 2021. 22:11 1

Patrijarh Porfirije u Zagrebu: Jevanđelje poziva na ljubav prema svakom čoveku

Patrijarh Porfirije posetio je u Zagrebu Srpsku pravoslavnu gimnaziju "Кantakuzina Кatarina Branković" i poručio đacima i nastavnicima da će se truditi da čini više za školu nego dok je, donedavno, bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

- Moramo da svedočimo istinu Jevanđelja koje nas poziva na ljubav prema svakom čoveku. Ma koliko ta istina bila komplikovana i teška i ma koliko ponekad bili u izazovu da se ponekad pojavi neka vrsta nezadovoljstva i agresije, bolje je da to sve prevazilazimo i preobražavamo i sigurno je da ćemo biti stabilni i mirni, a bićemo i radosni - rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je prenela je Informativna služba SPC, patrijarh je dodao da „kada smo gnevni i nosimo u sebi agresiju, tada nema mira ni radosti, nego se samo produbljuje frustracija u svakome od nas“.

 

On je naveo da služba mitropolita u Zagrebu jeste izazovna, ali ga je „nezasluženo obogatila“.

- Ne samo da sam mnogo naučio, već sam mnogo puta bio obradovan raznim neočekivanim i iznenađujućim situacijama, a pre svega ljudima, među kojima ste svi vi - rekao je patrijarh Porfirije, obraćajući se učenicima i nastavnicima škole.

Patrijarh Porfirije će, kako je ranije javio RTS, sutra posetiti stanovnike Banije koji su stradali u decembarskom zemljotresu.

Po povratku u Zagreb, patrijarh će posetiti bazu Civilne zaštite Lekenik, gde se očekuje isporuka dva velika i četiri manja kontejnera, koja će donirati SPC i ambasada Srbije u Zagrebu području Banije stradalom u zemljotresu.

Poseta patrijarha Porfirija je nastavak pomoći koju SPC šalje stanovnicima Banije, usmeravanu iz mitropolije zagrebačko-ljubljanske, u koordinaciji s humanitarnom inicijativom Srpskog narodnog vijeća „Banija je naša kuća“.

Patrijarh Pofirije izabran je za poglavara SPC protekle sedmice, privremeno obavlja i dužnost administratora mitropolije zagrebačko-ljubljanske na čijem je čelu bio više godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati