Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 02. 2021. 07:41 3

Frilenseri: Ponuda Vlade je neprihvatljva

Da li će država naterati frilensere da plate porez retroaktivno za prethodnih pet godina, pitanje je na koje još nema odgovora. Za članove Udruženja radnika na internetu, koji su se sastali u Nišu da bi razmotrili dalje korake, ponuda Vlade koja sadrži i tu obavezu je neprihvatljiva.

Frilenseri menjaju način borbe u ovom trenutku, održavaju se sastanci pod nazivom „Put solidarnosti“. Jedan je održan u Novom Sadu, drugi u Nišu, treći će biti u subotuu Kragujevcu. Cilj je da se članovi upoznaju i konsoliduju, kako bi mogli da ulaze u dalje korake. Ono što je glavno, nema pomaka u pregovorima sa državom, za koje kažu da su do ovog trenutka propali, ali je dobar signal stigao od predsednika Srbije.

- To je prvi neki signal da će pregovora biti. Ono što još očekujemo, što smatramo da je bitno i da će dosta uticati na pregovore, je izjava zaštitnika građana, potrebno je on mišljenje da da. Naš predlog je bio, pre svega što se tiče ovog perioda unazad, da to krene od objave Poreske uprave koje je bilo 14. oktobra 2020, a što se tiče obaveza unapred, planiramo jedan ozbiljan predlog zakona o fleksibilnim oblicima rada, koji bi se pre svega odnosio na nas, ali i na druge oblike rada, mislim da ćemo izaći s njim u narednom periodu - rekao je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

Što se tiče same ponude Vlade Srbije frilenserima, da otplate porez retroaktivno za prethodnih pet godina, u narednih 10 godina na rate, ona je neprihvatljiva.

- Ako zarađujete ispod ili oko minimalne potrošačke korpe, to bi bilo neoporezivo, na primer. Znači neko ko zarađuje 250 evra to bi bilo neoporezivo, sve iznad bi se oporezovalo postepeno, i to bi bio naš predlog. Ja mislim da je u redu da neko ko zarađuje 150-200 evra da mu država kaže hvala što nisi na socijalnoj pomoći - dodao je Pogačar.

Za sada u Udruženju radnika na internetu ne otkrivaju svoje naredne korake, ali kažu da će protesti biti opcija ukoliko ovakva ponuda ostane na stolu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati