Politika

[ Izvor: Danas ]

15. 04. 2024. 12:30 7

Kada ističe ZAKONSKI ROK za formiranje Vlade?

Iako se posle izbora 17. decembra činilo da će Vlada biti formirana u kratkom roku, s obzirom na rezultate, i ovaj put čekaće se krajnji rok.

I poslednju najavu formiranja vlade dao je opet predsednik države Aleksandar Vučić, rekavši u ponedeljak u jutarnjem Dnevniku RTS da je možemo očekivati za 10 ili 15 dana, ali da tačan termin zavisi od mandatara Miloša Vučevića, koji će odlučiti hoće li se sa formiranjem Vlade zagaziti i u maj i prvomajske praznike.

On je naveo da može da bude manjih pomeranja, ali da se nada da poslanici neće da se ljute ako budu morali da rade za prvomajske praznike.

Vučić je istakao i da će osnovni cilj nove Vlade biti zaštita vitalnih nacionalnih i državnih interesa i da će ostati na slobodarskom kursu.

U svakom slučaju zakonski rok za formiranje vlade ističe do 6. maja, 90 dana od konstituisanja Skupštine. Podsetimo, Narodna skupština konstituisana 6. februara potvrđivanjem mandata poslanika.

Od završetka izbora, prošlo je 120 dana, a funkcioneri SNS i sam Vučić više puta su najavljivali formiranje Vlade. Najpre je rok bio kraj februara, početak marta, pa 15. mart, pa za desetak dana od tada, pa kraj marta kada je Vučić tek imenovao mandatara Vučevića. Sada, u sred aprila, jasno je da će se čekati gotovo krajnji rok.

A izborom Ane Brnabić za predsednicu Skupštine, na čelo tehničke vlade došao je šef diplomatije i lider SPS Ivica Dačić, koji kaže da "Vlada Srbije mora biti formirana pre održavanja izbora u Beogradu".

- Za Srbiju su neka pitanja poput članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope trenutno prioritetnija, ali uprkos tome postoje rokovi za izbor nove Vlade, a to je početak maja, odnosno 90 dana od dana konstituisanja Narodne skupštine. Taj rok mora da bude ispoštovan, ako ne bude ispoštovan, onda se ide na nove parlamentarne izbore, a vi znate da ja nisam pristalica toga - rekao je Dačić.

Kao i svaki put, u novoj Vladi nas očekuju novi i stari ministri.

Vučić je i to komentarisao, rekavši da je bio zadovoljan funkcionisanjem stare Vlade, ali da nekih promena mora da bude i da za to treba da se pita mandatar.

- Verujem da će biti novih ministara, biće nekih koji su bili tu, biće novih raspodela, ali verujem da će biti jedna dodatna i nova energija. Ja sam zadovoljan radom prethodne Vlade, mnogo toga je dobrog učinjeno, ali uvek je neka promena i nešto nove krvi dobro za novu energiju i verujem da će toga biti - rekao je Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati