Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 02. 2021. 07:06 22

"KORAKOM TIGRA" Srbija 7. najsiromašnija zemlja u Evropi!

Iako svakodnevno od predstavnika Vlade slušamo da je Srbija "ekonomski tigar", da je zemlja koja je kraj godine dočekala sa najboljim ekonomskim rezultatuma u Evropi, Srbija je sedma najsiromašnija zemlja u Evropi, pokazuju podaci teksta "Najsiromašnije zemlje Evrope u 2021." na sajtu worldpopulationreview.com.

Da će Srbija postati "ekonomski tigar jugoistočne Evrope" slušamo od 2016. godine, i to od tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Četiri, pet godina kasnije, sudeći po izjavama predstavnika vlasti, ona je to i postala! Međutim, ako je verovati kako domaćim, tako i stranim stručnjacima, Srbija je daleko od toga. Nažalost, ona je svrstana među 10 najsiromašnijih zemalja Evrope, i zauzima sedmo mesto.

Kako je navedeno na sajtu worldpopulationreview.com ekonomski prosperitet u Evropi ozbiljno varira među zemljama, a zemlje koje su pogođene raspadom Sovjetskog saveza, danas su najsiromašnije. Međutim, ono što takođe stoji u opisu, kada je Srbija u pitanju je da je početkom 2000-ih doživela osam godina ekonomskog rasta, i to sve do globalne recesije 2008. godine.

Takođe se navodi da je recesija 2009. godine prouzrokovala negativnu stopu rasta, ali i da je oko 25 odsto Srba siromašno. 

Iako su ove podatke objavili stranci, a ne srpska opozicija, ta činjenica Vučića ne sprečava da govori da će Srbija po novoj proceni MMF-a biti prva u Evropi po stopi rasta. 

 - Do ove druge procene bili smo drugi iza Litvanije, sada po novoj proceni Srbija će biti najbolja u Evropi po stopi rasta. Po stopi rasta Srbija će 2020. godinu završiti kao zemlja sa zlatnom medaljom, kao prva u Evropi - poručio je Vučić u oktobru prošle godine.

Možda i jesmo najbolji u Evropi, ali po rekordnom deficitu budžeta od 492 milijarde dinara u 2020. godini, što je za oko 40 odsto više u odnosu na, do sada najveće ostvarene deficite iz 2012. i 2014. godine, o čemu svedoči izveštaj Fiskalnog saveta

I dok se svakodnevno srpskoj javnosti plasiraju informacije da ćemo u ekonomskom smislu biti najbolji, većina stanovništva u Srbiji jedva sastavlja kraj sa krajem, o čemu uostalom svedoče mnogobrojni izveštaji, koji prikazuju jednu potpuno drugačiju realnost od one koju nam vlast servira!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati